Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 113

“11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 113 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 113

MÖ 2750 yıllarında Mısırlılar tarafından su taşımak için bakır borular kullanılmış, daha sonraları ise Romalılar tarafından bakır su depoları yapılmıştır. Ayrıca bakır, kolay şekillendirilebilen bir maden olması nedeniyle yüzük ve bilezik gibi süs eşyaları yapımında da kullanılmıştır.
Bakır madeninin kullanımı 19. yüzyılın ikinci yarısında elektriğin keşfi ile artmıştır. Günümüzde bakır, sanayi faaliyetlerinde çelik ve alüminyumdan sonra en çok tüketilen üçüncü metaldir (Görsel 3.30).
Uranyum ve Toryum
Radyoaktif kimyasal özelliğe sahip olan uranyum (Görsel 3.31) ve toryum madenlerinin kullanımı oldukça yenidir.
Uranyum 1789 yılında keşfedilmiş ve ilk olarak bilimsel araştırmalarda kullanılmıştır. Daha sonraları radyum elde etmek için çıkarılan uranyumdan ilk kez 1951 yılında ABD’de elektrik enerjisi üretilmiştir. Uranyum günümüzde nükleer enerjinin ana ham maddesidir. 2024 yılı itibarıyla uranyum ile çalışan 436 adet nükleer santral bulunmakta ve bu santrallerden dünya enerji üretiminin yaklaşık %10’u elde edilmektedir.
Toryum ise 1828 yılında ortaya çıkarılmıştır. 1911’de Almanlar tarafından toryum nitrat endüstrisi kurulmuş, I. Dünya Savaşı nedeniyle kaynaklarının kesilmesi sonucu bu endüstri gelişememiştir. Günümüzde toryuma dayalı nükleer santrallerin henüz ekonomik boyutta devreye girmemesi nedeniyle toryum, hâlen sırasını bekleyen bir nükleer enerji ham maddesi durumundadır. Çıkarılan toryumun büyük kısmı (yaklaşık %90) aydınlatma gereçlerinin üretiminde kullanılır.

Soru: Aşağıdaki tabloda bazı doğal kaynaklar verilmiştir. Tarihsel süreçte bu doğal kaynakların değeri ve kullanımındaki değişimleri yazınız .

  • Cevap:

11. Sınıf MEB Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 113 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!