Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Coğrafya Meb Yayınları

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 109

“11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 109 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları Sayfa 109

Petrol, günümüzde ülkelerin ekonomileri açısından oldukça önemli ticari unsurdur. Bunun en önemli sebeplerinden biri, petrolün dünya toplam enerji üretimi içerisindeki yüksek payıdır. Dünya petrol üretiminde önde gelen ülkeler ABD, Suudi Arabistan, Rusya, Kanada, Irak, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) iken petrol tüketiminde ABD, Çin, Hindistan, Japonya, Rusya, Suudi Arabistan ve Brezilya’dır (Grafik 3.7, Grafik 3.8).

Milyonlarca yıl önce yaşamış bitki ve hayvanların kalıntılarından oluşan doğal gaz, yer altında gözenekli kayaçların boşluklarına sıkışmış olarak ya da petrol yataklarının üzerinde gaz hâlinde bulunur. Doğal gaz; yer kabuğunun altında belli jeolojik oluşumlarla gerçekleşen, metan ve hidrokarbonlardan oluşan yanıcı, renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gaz karışımıdır.

Doğal gazın insanlar tarafından kullanımı oldukça eskidir. MÖ 2. yy.da Çinliler deniz suyunu doğal gaz ile ısıtarak tuz elde etmişler ve bu gazı bambu borular aracılığıyla taşımışlardır. Doğal gazın modern tekniklerle üretimine 1821 yılında şehir aydınlatılmasında kullanılmak üzere ABD’nin New York eyaletinde başlanmıştır. Boru hattı taşımacılığı yönteminin uygulamaya konulmasıyla hızla artan doğal gaz kullanımı, özellikle II. Dünya Savaşı’ndan sonra sürekli olarak gelişmiştir.

Günümüzde doğal gaz, gaz hâlinin dışında sıvılaştırılarak da depolanır, taşınır ve tüketilir (Görsel 3.23). Doğal gaz; elektrik üretimi, konutlarda ısıtma, sıcak su elde etme ve pişirme amaçlı kullanılır. Ulaşımda ise son yıllarda yakıt olarak kullanılmaya başlanan doğal kaynaktır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf MEB Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 109 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!