Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Kazanım Kavrama Etkinlikleri

11. Sınıf Biyoloji Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 3

“11. Sınıf Biyoloji Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 3” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 3

Bağışıklık sistemi kısaca açıklanır.

Vücut bazı mikroorganizmalar için bir yaşam alanıdır. Vücut, doku ve organlara zarar verebilecek organizmalara, toksinlere direnç gösterir. Bağışıklığın ilk aşaması doğuştan sahip olunan bazı özelliklerle özgül olmayan bir biçimde hızlıca olur. İkinci aşamada bağışıklık sistemi, zararlı olabilecek maddelere karşı, uzun vadede özgül biçimde gerçekleşir.

Doğal Bağışıklık

Birinci aşamada bağışıklık sistemi, antijenin (yabancı mikroorganizmanın) zararlı etkilerinden vücudu korumaya çalışır. Savunma mekanizması antijene özgü değildir. Doğuştan sahip olunan özellikler etkilidir. Fiziksel bariyerler, fagosit hücreler, doğal katil hücreleri, interferonlar; özgül olmayan savunma mekanizmalarıdır.

Kazanılmış Bağışıklık

Doğal bağışıklık sistemi vücuda giren birçok hastalık etkenini engellese de bazı durumlarda zararlı mikroorganizmaların etkisini tamamen engelleyemez. Bu durumda vücutta ikinci aşama bağışıklık sistemi devreye girer. Vücudun zararlı mikroorganizmaya özgü savunma proteinleri üreterek ve savunma hücrelerini geliştirerek yapmış olduğu bağışıklığa kazanılmış bağışıklık denir. Kazanılmış bağışıklıkta görev alan savunma hücreleri olan B lenfositler ve T lenfositler olarak ikiye ayrılır. B lenfositler, savunma proteinleri olan antikorları oluşturarak humoral (sıvısal) bağışıklık sağlarken, T lenfositleri antijenlere özgü hücresel bağışıklık sağlarlar.

Aşağıda verilen terimleri görsel üzerinde uygun yerlere yerleştirmeleri istenir.

A) Tükürük
B) Deri
C) İnterferon
Ç) Gözyaşı
D) Mukus
E) T lenfositler
F) Doğal katil hücreler
G) Makrofajlar
H) İltihaplanma ve Ateş
I) B lenfositler
İ) Tamamlayıcı sistem

  • Cevap: Vücut dışı savunma (ABÇD), vücut içi savunma (CFGHİ), kazanılmış bağışıklık (EI).

Aktif ve pasif bağışıklık kısaca açıklanır.

Aktif ve Pasif Bağışıklık

Organizmanın hastalık yapan mikroplarla ya da onların toksinleri ile karşılaşması sonucunda aktif bağışıklık oluşur. Organizmanın hastalığa neden olan mikropla karşılaşması hastalığı geçirmesi ya da aşılama ile mümkün olur. Aşı, hastalık yapma gücü olmayan ancak antijen bulunduran ölü organizmaları, zayıflatılmış canlı organizmaları ya da onların zararlı maddelerini az miktarda bulunduran çözeltilerdir. Aşı, hastalanmadan önce belirli aralıklarla uygulanır.

11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 3 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları

Deprecated: usort(): Returning bool from comparison function is deprecated, return an integer less than, equal to, or greater than zero in /home/evvelcevap.com/public_html/wp-content/plugins/mk-reaction-v2a/inc/class-reactions.php on line 228
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!