Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Kazanım Kavrama Etkinlikleri

11. Sınıf Biyoloji Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 16

“11. Sınıf Biyoloji Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 16” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 16

Salgılama: Salgılama, nefronu saran kılcal damarlardan nefron kanalcıklarına pasif ve aktif taşıma ile madde geçmesi olayıdır. İlaçlar, bazı organik asit ve bazlar, zehirli maddeler, amonyak, hidrojen iyonları, potasyum iyonları, boya gibi bazı atık maddeler salgılamayla nefron kılcallarına geçer. Salgılama sonucu homeostasi korunmuş olur. Süzülme, geri emilim ve salgılama olaylarının sonucunda oluşan idrar, havuzcuğa sonra üretere oradan da idrar kesesine gelir, biriktirilir. Üretra ile dışarı atılır.

Örnek Soru:

Aşağıdakilerden hangisi sağlıklı bir bireyin boşaltım maddeleri arasında yer almaz?

A) Bikarbonat
B) Üre
C) C vitamini
D) Alyuvar
E) Su

  • Cevap: Alyuvarlar kan damarlarından süzüntüye geçemezler. Sağlıklı bir bireyin boşaltım maddeleri arasında alyuvarlar bulunmaz. Cevap: D

Soru:

Gereğinden az su tüketen sağlıklı bir kişide tabloda verilen olayların gerçekleşme sırasını numaralandırınız.

  • Cevap: 3-4-1-2

Üriner sistemle ilgili metinde verilen boşluklar, kutucuklardaki kelimelerden faydalanılarak doldurulur.

  • Cevap: Böbrek atar damarı, kanı böbreğe getirir. Böbrekler, kanı süzer ve ardından glikoz, tuz ve su gibi faydalı maddeleri geri emer. Süzüldükten sonra kan, böbrek toplardamarı yoluyla dolaşım sistemine geri döner. Üre, amino asitlerin yıkımı soncunda karaciğerde üretilen bir idrar üründür. İdrar böbrekte nefron adı verilen mikroskobik yapılarda üretilir. Her böbreğin milyonu aşkın nefronu vardır. İdrar böbreklerden üreter ile mesaneye alınır. Mesane, idrarı vücuttan atmaya uygun olana kadar depolar.

11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 16 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!