“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 144 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 144

Hastalık yapıcı etkenlerin vücuda girmesiyle savunma mekanizmalarının uyarılmasının ardından gelişen bağışıklık çeşidine kazanılmış bağışıklık denir. Kazanılmış bağışıklıkta savunma birimleri patojendeki antijeni tanır ve özgül tepki verir. Bu bağışıklıkta B ve T lenfositleri görevlidir. Her bir B veya T lenfositi, belirli bir antijeni taşıyan patojeni tanır ve ona özgü tepkiler verir. Hücre zarında bulunan antijen reseptörleri sayesinde özelleşmiş antijeni taşıyan patojenler tespit edilebilir. Bu lenfositlerin zarlarında çok sayıda antijen reseptörleri bulunur. İki çeşit özgül savunma mekanizması vardır. Bunlar humoral bağışıklık ve hücresel bağışıklıktır. Her iki savunma mekanizmasında patojenle ilk karşılaşıldığında verilen birincil cevap ve tekrar karşılaşıldığında bellek hücreleri sayesinde verilen ikincil cevap gerçekleşir. Humoral (Sıvısal) Bağışıklık: Kan ve lenf gibi vücut sıvılarında gerçekleşen savunma tepkilerini kapsar. B lenfositleri ve ürettikleri antikorlar tarafından sağlanır. B lenfositlerinin antijen reseptörleri antijene bağlandığında B lenfositleri aktifleşir. Aktifleşen B lenfositleri bir yandan bol miktarda çoğalır, diğer yandan bu antijeni taşıyan patojene karşı çok sayıda antikor üretir. Plazmaya salgılanan antikorlar hastalık etkenlerine bağlanarak bunların fagositoz yapan hücreler tarafından tanınmasını sağlar. Antikorlar bazı durumlarda patojenlerin hücrelere girmesini engelleyerek etki etmesinin önüne geçebilir. Bazı patojenlerin yok olmasında antijenlerle kompleman sistem proteinleri birlikte çalışır. Bunun sonucunda patojenlere aşırı miktarda su ve iyon girerek hücrenin patlaması sağlanır. Bir hastalık etkeni ile ilk kez karşılaşıldığında oluşan bu bağışıklık tepkisine birincil yanıt denir. Hastalık etkeni yok edildikten sonra B lenfositlerin çoğu yok olur. Bir kısım B lenfositi ise bellek hücrelerine dönüşür. Aynı hastalık etkeniyle yeniden karşılaşıldığında onu yok edecek olaylar bellek hücreleri sayesinde daha hızlı ve etkili biçimde başlatılır. Daha önceden bağışıklık sisteminin tanıyıp hafızasına aldığı bir hastalık etkenine karşı gerçekleştirilen bu tür tepkiye ikincil yanıt denir. Bu sayede bazı hastalıklar bir kere geçirildikten sonra bağışıklık sağlanır (Şekil 1.4.15). Aynı hastalık etkeni vücuda tekrar girerse bağışıklık cevabı çok daha hızlı gelişir ve hastalık oluşmadan etken B lenfositleri tarafından etkisiz hâle getirilir.
  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Tuna Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 144 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.