Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 87

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 87 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 87

2.3. DESTEK VE HAREKET SİSTEMİNİN SAĞLIKLI YAPISININ KORUNMASI

Destek ve hareket sisteminin sağlıklı yapısının korunmasında kalıtım ve hormonların etkisinin yanında, dengeli beslenme ve fiziksel aktivite de oldukça önemlidir. Büyüme hormonu (somatotropin) kemik, kıkırdak ve kas gelişimini sağlar. Tiroksin hormonu büyüme, sinirsel gelişim ve kas gerginlik düzeyinde etkilidir. Kalsitonin ve parathormon, kan ve kemik dokudaki kalsiyum oranını düzenler. Östrojen hormonu kadınlarda ergenlikle birlikte boyun hızlı uzamasında etkilidir. Testosteron hormonu da erkeklerde kas gelişimi ve boyca büyümeyi sağlar.

Dengeli beslenme ve fiziksel aktivite kemiğin organik ve inorganik yapılarının yeterli düzeyde oluşmasını sağlar. Kas-iskelet sağlığı dört bileşen ile ifade edilir. Bunlar kaslar, kemikler, eklemler ve motor becerileridir. Sağlıklı yapıdan bahsedilirken kasların kütlesi, kuvveti ve dayanıklılığı; kemiklerin mineral yoğunluğu ve içeriği, eklemlerin hareket miktarı veya esnekliği, motor becerilerin koordinasyon ve dengedeki rolü, hareket hızı ve çeviklikteki rolü değerlendirilir.

Dengeli ve sağlıklı bir beslenme özellikle protein, vitamin ve minerallerin sağlanabilirliği yönünden önem taşır. Proteinler kemiğin organik kısmı olan kolajenin sentezi ve kas gelişimi için gerekli ami- no asitleri sağlaması açısından yeteri kadar alınmalıdır. A, D ve C vitaminleri kemik oluşumu ve gelişiminde önemlidir. A vitamini kas ve kemiklerin gelişiminde, D vitamini kemiğin yapısında bulunan kalsiyumun bağırsaktan emiliminde, C vitamini de kemikteki lifli yapıların oluşumunda görev alır.

Düzenli yapılan fiziksel aktivite kemik ve kas dokunun kalınlaşmasında, güçlenmesinde etkilidir. Spor ve dengeli beslenme kişinin kilo kontrolünü de sağladığından eklemlere yapılan ağırlık baskısı azalır, sağlıklı ve işlevsel kalmalarını sağlar. Fiziksel aktivite; mekanik bel ağrısı, omuz ve boyun ağrısı, osteoporoz ve buna bağlı kırıklar gibi kas-iskelet düzensizliklerinin ertelenmesinde ve önlenmesinde etkilidir. Kas-iskelet bileşenleri yaş arttıkça büyük bir düşüş göstermektedir. Ancak kas kütlesi, kuvveti, gücü ve dayanıklılığındaki düşüşün nedeni sadece yaş ile bağlantılı değildir. Fiziksel aktivite alışkanlığındaki azalma da buna neden olmaktadır. Düzenli yapılan spor bireylerin fiziksel kapasitesi yanında iş ve sosyal hayatındaki performansında da artış sağlar. Düzenli olarak fiziksel aktivite yapan kişilerin, aynı yaş grubundaki düzensiz spor ve yaşam tarzı olan kişilere göre daha yüksek fiziksel iş yapma kapasitesine sahip oldukları, daha hızlı sinir-kas sistemi tepkileri verdikleri tespit edilmiştir.

Omurgadaki başlıca sağlık sorunlarının nedeni ergonomik yapıda olmayan eşya kullanımı ve duruş (postür) bozukluklarıdır. Ayakta dururken, yatarken, çalışırken, uyurken, yük taşırken ve otururken uygun duruşa dikkat edilmelidir. Kemik, eklem ve kasların çalışması uygun duruşla daha sağlıklı gerçekleşir. Omurları bir arada tutan eklemlerin, disklerin ve bağların üzerine daha az yük bindiğinden omurganın yapısı bozulmaz. Yapısal olarak insan vücudu ayakta durma ve yürümeye daha uygundur. Ancak günümüzdeki iş alanlarının bir kısmı uzun süre oturmayı gerektirmektedir, bu durumlarda belirli aralıklarla kalkıp yürünmeli ve kaslar esnetilmelidir. Düzenli bir şekilde koşmak, yüzmek, yürümek gibi aktiviteler kasları güçlü tutmak için tavsiye edilebilir (Görsel 1.71).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 87 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!