11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 85
“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 85 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 85
KAS-İSKELET İLİŞKİSİ
Tendon, kasları kemiklere bağlayan güçlü bağ dokudur. Fiziksel gerilmelere karşı dayanıklıdır. Tendon gerilme sırasında boyca uzamaz ve kasılmaz. Tendonların işlevi kastan aldığı kuvveti kemiğe ileterek hareketin gerçekleşmesini sağlamaktır. Baldır kasını topuk kemiğine bağlayan aşil tendonu vücuttaki en büyük tendonlardan biridir. Görsel 1.69’da omuz kaslarında tendon yapıları gösterilmiştir. Hareketin gerçekleşmesi için kasların kasılarak güç yaratmaları gerekir. Vücut kısımlarının ileri geri hareketinin sağlanması için iskeletin aynı bölümüne bağlanmış iki kasa gereksinim duyulur. Aynı bölüme bağlı birbirine zıt yönde çalışarak hareketin gerçekleşmesini sağlayan kaslara antagonist kas denir. Kolun üst kısmında yer alan pazu kasları antagonist kaslara örnektir. Antagonist kasların
biri kasılırken diğeri gevşer, böylece hızlı ve dengeli bir hareket sağlanır. Görsel 1.70’te antagonist kasların çalışma prensibi gösterilmiştir.
Antagonist kasların aksine aynı anda kasılıp aynı anda gevşeyen kaslara ise sinerjist kaslar denir. Birlikte çalışan sinerjist kaslar bir ekleme aynı yönde etki ederek aynı hareketin yapılmasını sağlar. Parmakları hareket ettirmeyi sağlayan el bileğindeki kaslar ile karın ve sırt bölgesindeki kaslar sinerjist kaslara örnektir.
KENDİNİ GELİŞTİR
Dirseğin yanal dirsek ucu bölgesindeki (lateral epikondil), el bileğini geriye doğru çeken kasları kemiğe bağlayan tendonda meydana gelen zedelenme ve yırtıklar tenisçi dirseği (lateral epikondilit) adı verilen rahatsızlığa neden olur. Tenisçiler gibi el ve el bileğinin aşırı kullanılması ya da bu bölgeyi tekrarlayan hareketlerle zorlayan bireylerde görülür. Genellikle 30-50 yaş aralığında sıklıkla görülür. Tesisatçılar, tamirciler, boyacılar, marangozlar gibi el ve bileklerini sık kullanan bireylerde daha yaygın gözlendiği rapor edilmektedir. Rahatsızlığın semptomları (belirtileri) dirsekte hassasiyet ve ağrı, el bileklerinin gerilmesi sırasında ya da bir cisim kaldırırken ağrı ve kuvvetsizlik hissedilmesidir. El ve el bileğini geriye çeken kasların aksine bükülmeyi sağlayan kasları dirseğin iç yüzeyine bağlayan tendonların zarar görmesi de golfçü dirseği (medial epikondilit) olarak adlandırılır.
1. Yukarıdaki metinde anlatılan tenisçi dirseği rahatsızlığının vücudun hangi bölgesinde meydana geldiğini 3D anatomi atlası uygulamalarından yararlanarak gösteriniz.
- Cevap: Tenisçi dirseği rahatsızlığı, dirseğin yanal dirsek ucu bölgesinde meydana gelir.
2. Tenisçi dirseği rahatsızlığını yaşayan bireyler ne tür işleri yapmakta zorlanır? Günlük yaşamdan örnekler vererek tartışınız.
- Cevap: Tenisçi dirseği rahatsızlığı yaşayan bireyler günlük yaşamda el ve bileklerini aşırı kullanmaktan kaynaklı zorlanmalar yaşayabilirler. Örneğin, yazı yazmak, ağır eşyalar taşımak veya bir şeyleri kavramak gibi günlük aktivitelerde zorluk yaşayabilirler.
3. Tenisçi dirseği rahatsızlığının önlenlemesi ya da tedavisi için neler yapılmalıdır? Bir uzmandan yardım alarak bu rahatsızlığın tedavisinde uygulanan egzersiz hareketlerini gösteren bir broşür tasarlayınız. Hazırladığınız ürünü arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap:
Tenisçi dirseği rahatsızlığının önlenmesi veya tedavi edilmesi için şunlar yapılabilir:
- Doktordan profesyonel tavsiye alınmalıdır.
- Dinlenme ve dirseğin istirahat etmesi sağlanmalıdır.
- Ilık kompres uygulaması yapılabilir.
- İlaç tedavisi düşünülebilir.
- Fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarına katılabilir.
- Rahatsızlığın şiddetine bağlı olarak dirsek destekleri veya alçı kullanılabilir.
- Rahatsızlığın nedeni olan tekrarlayıcı hareketlerden kaçınılmalıdır.
- İyileşme sürecinde belirli egzersizler ve streching hareketleri yapılabilir.
11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 85 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.