Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 77

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 77 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 77

EKLEMLER

İskeleti oluşturan kemiklerin birbiri ile bağlantı yaptığı yerlere eklem denir. Eklem bölgeleri, kemikler arasındaki sürtünmeyi neredeyse ortadan kaldırır. Eklemler; oynar eklem, yarı oynar eklem ve oynamaz eklem olarak hareket şekillerine göre üçe ayrılır. Görsel 1.61’de eklem çeşitleri ve yapıları gösterilmiştir.

Oynar eklemlerde bulunan sinoviyal sıvının içinde oksijen, karbondioksit, azot gibi çözünmüş gazlar bulunur. Parmaklara bir kuvvet uygulandığında sinoviyal sıvı, içinde bulunan gazların oluşturduğu mikroskobik ölçekteki baloncukların bir kısmının patlaması ile yayılır. Böylelikle eklemin hacmi ve hareket kabiliyeti artar. Parmaklara baskı uygulanması sonucu çıkan sesin kaynağının sıvıyı terk eden ve böylece eklem kapsülünün biraz daha esnemesini sağlayan bu gaz baloncukları olduğu düşünülmektedir.

Oynamaz eklemler: Hareketsiz eklemlerdir. Bu eklemler birbirine girinti ve çıkıntılarla sıkı bir şekilde kenetlenmiştir. Kafatasını oluşturan kemikler, alt çene kemiği hariç oynamaz eklemlerle bir araya gelmiştir.

Yarı oynar eklem: Hareketleri sınırlıdır. Omurlar arasındaki eklemler yarı oynar eklemlerdir. Ancak boyun omurlarından atlas ve eksen omurları arasındaki eklem ise oynar eklemdir.

Oynar eklem: Hareketli eklemlerdir. Oynar eklemleri oluşturan kemiklerin uçları karşılıklı olarak birbiriyle uyumludur. İki kemik birbirine kapsül.

(eklem yüzeylerini ve eklem boşluğunu çevreleyen, bir arada tutan yapı) ve eklem bağları ile bağlanmıştır. Kemiklerin aşınmasını önlemek için eklem boşluğu sinoviyal adı verilen sıvı ile doludur. Eklemin kemik yüzleri hiyalin kıkırdak ile örtülüdür. Oynar eklemlerin etrafında aşırı hareketleri sınırlayan ve eklem kapsülünü koruyan ligamentler (kemikleri birbirine bağlayan bağ dokudan oluşmuş yapı) vardır. Eklem hareketini gerçekleştiren kaslar, eklemi oluşturan kemiklere yapışmadan önce bağ dokudan oluşan tendonlara dönüşür. Tendonlar da eklem yapısını destekler. Kapsül, ligamentler ve çevre kaslar aynı zamanda eklemin hareket yönünü de belirler. Oynar eklemler, kolda pazu kemiği ile ön kol kemiğinin; bacakta uyluk kemiği ile kaval kemiğinin ve parmak kemiklerinin arasında bulunur

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 77 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!