11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 54
“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 54
Yaşlanmaya bağlı olarak bazı görme bozukluklarının oluşma riski artar. Katarakt, göz merceğinin saydamlığını kaybetmesiyle ışık ve görüntünün retinaya ulaşamaması sonucu görme kaybının oluşmasıdır. Göz merceği daha opak hâle gelir ve mercekten geçen ışık miktarı azalır. Genellikle yaşlanmayla ilişkili olsa da yaralanma ya da diyabet, katarakta yol açabilir. Bu rahatsızlık ameliyatla düzeltilebilir.
Glokom (göz tansiyonu) göz küresi içindeki camsı sıvı miktarının çok fazla artması sonucu ortaya çıkar. Göz küresi içindeki basıncın artması gözü besleyen kan damarlarının daralmasına neden olur. Retina hücreleri ve optik sinirler yeterince beslene- mez ve ölmeye başlar. Göz tansiyonu yükselmesi kırklı yaşlardan itibaren başlayıp altmışlı yaşlarda hız kazanır. Hastalığın ilerleme durumuna göre çeşitli ilaç, lazer operasyonları ya da ameliyatlarla tedavi edilebilir.
Braille (Brayl) Alfabesi;
1821 yılında Louis Braille (Lui Brayl) isimli görme engelli Fransız bir öğrenci tarafından geliştirilen, 6’lı nokta sisteminin kullanıldığı bir alfabe yöntemidir. Bu alfabede harfler, sayılar ve işaretler kabarık noktalarla gösterilmektedir. Bu yöntem doğuştan ve sonradan görme yetisini kaybeden kişilerin parmaklarını kullanarak hem okumayı hem de yazmayı öğrenmelerini kolaylaştırmıştır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüzde Braille alfabesinin tablet ekranlarda kullanılmasına yönelik çalışmalar geliştirilmektedir.
ETKİNLİK
Etkinliğin Adı: Kaldırımlardaki San Kabartmalı Şeritler Ne Anlama Geliyor?
Etkinliğin Amacı: Görme engelli bireylerin sorunlarına çözüm önerileri sunabilme.
Yönerge: Aşağıdaki metinden yararlanarak etkinlik sorularını cevaplayınız. Bireysel çalışma ya da grup çalışması olarak planlanan etkinliği gerçekleştiriniz.
Hemen hemen her kaldırımda sarı tırtıklı şeritler bulunmaktadır. Bu şeritler görme engelli bireylerin günlük yaşamlarını kolaylaştıran araçlardır. Çoğu zaman bu şeritlerin ne işe yaradığını hiç düşünmeden üzerinden geçip gideriz.
1. Noktalı kabartmalı, fitilli kabartmalı veya yatay-dikey ince uzun çizgiler şeklinde gördüğünüz bu şeritlerin ne anlama geldiğini hiç düşündünüz mü? Bu şeritlerin türlerini ve hangi şeritlerin görme engelliler için ne anlama geldiğini araştırınız. Tespitlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Bu şeritler genellikle kabartma veya tırtıklı desenlerle donatılmış ve genellikle sarı renkte olan kaldırım şeritleridir. Noktalı kabartmalı şeritler tehlikeli bir bölgenin başlangıcını belirtir. Fitilli kabartmalı şeritler ise tehlikeli bir bölgenin sonunu gösterir. Yatay veya dikey ince uzun çizgiler ise yolu veya yürüme yönünü belirtir.
2. Bu şeritler olmasaydı görme engelli bireyler kalabalık şehirlerde ne gibi tehlikelerle karşılaşırdı?
- Cevap: Bu şeritler olmasaydı, görme engelli bireyler kalabalık şehirlerde tehlikeli durumlarla karşılaşabilirdi. Özellikle trafik ışıkları, yol kavşakları, yaya geçitleri gibi yerlerde yolun nereye gittiğini veya güvenli bir şekilde geçebilecekleri yeri tespit etmekte zorlanabilirlerdi.
3. Bazı sürücülerin araçlarını bu şeritlerin üzerine park etmeleri konusunda ne düşünüyorsunuz?
- Cevap: Bu şeritlerin üzerine park etmek, görme engelli bireyler için büyük bir tehlike oluşturur. Bu durum görme engelli bireylerin güvenli bir şekilde yürümelerini engeller ve onların yaşamlarını zorlaştırır.
4. Çevrenizde görme engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak başka hangi uygulamaları ya da teknolojik gelişmeleri gözlemliyorsunuz?
- Cevap: Çevremde görme engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak birçok teknolojik gelişme gözlemlemiyorum, ancak akıllı telefon uygulamaları ve sesli rehberlik sistemleri gibi teknolojilerin kullanıldığını duydum.
5. Siz olsanız görme engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak ne gibi uygulamalar geliştirirsiniz? Bunun için çevrenizdeki hangi kuruluşlardan yardım istersiniz?
- Cevap: Görme engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için akıllı gözlükler, sesli rehberlik cihazları veya navigasyon uygulamaları gibi teknolojiler geliştirebilirim. Bu konuda yardım almak için yerel yardım kuruluşları veya teknoloji şirketleri ile işbirliği yapabilirim.
6. Arkadaşlarınızla görme engelli bireylerin karşılaştığı sorunlara dikkat çekmek, sosyal farkındalık oluşturmak amacıyla broşür, afiş vb. hazırlayınız. Görme engelliler haftasında, hazırladığınız ürünü çevrenizdeki bireylerle paylaşınız.
- Cevap: Arkadaşlarımla görme engelli bireylerin karşılaştığı sorunlara dikkat çekmek için bilgilendirici broşürler ve farkındalık artırıcı afişler hazırlarız. Bu materyalleri yerel toplum merkezlerinde veya okulumuzda sergiler ve bilinçlendirme etkinlikleri düzenleriz.
11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 54 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.