11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 52
“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 52 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 52
GÖRME OLAYI
İki göz birbirleriyle örtüşen toplamda yaklaşık 170 derecelik bir görme alanına sahiptir. Görme kor- teksi iki göz tarafından iletilen görüntüleri birleştirir ve üç boyutlu görmeyi sağlayan derinlik algısı yaratır. Bu sayede nesnelerin konumları hakkında bilgi elde edilir. Sağ ve sol gözden gelen optik sinirler beyin korteksinin tabanında optik kiyazma denilen bir yerde karşılaşır. Sol taraftaki görme alanından gelen görüntü beynin sağ tarafına, sağ taraftaki görme alanından gelen görüntü beynin sol tarafına iletilir. Optik sinirlerdeki aksonların bir kısmı optik kiyazmada çaprazlanarak sağ ve sol görme alanlarından elde edilen görüntüler, beyindeki ilgili görme alanlarına iletilir (Görsel 1.41).
İbn Heysem’in (965-1039) optiğe katkısı gerçekten olağanüstüdür. Bir ışık kaynağından ışığın yayılması, kırılması, yansıması, gölgelerin oluşumu, karanlık oda, gökkuşağı oluşumu gibi pek çok temel optik olguyu açıklayabilmek için ayrıntılı deneyler düzenlemiştir. Elde ettiği bilgilerle gözün yapısı ve görmenin oluşumunu bugünkü bilgilere çok yakın biçimde açıklamıştır. İbn Heysem, ışık kaynağı ne olursa olsun açıkça göze dışarıdan ışık ve renk gelmediği sürece görmenin olamayacağını savunmuştur. Işığın gözde belirli bir etki yaptığını belirterek ışığın nesneden geldiğini ve görsel süreçte gözün dış bir etkinin alıcısı olduğunu vurgulamıştır.
GÖRME BOZUKLUKLARI
Kalıtsal özellikler, gözle ilgili yaralanmalar, fizyolojik bazı hastalıklar ve yaşlanma göz fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilir.
Gözle ilgili kalıtsal anormalliklere renk körlüğü örnek verilebilir. Renk körlüğü bir ya da daha fazla çeşit koni hücresinin eksikliğinden ya da fonksiyon bozukluğundan meydana gelir. En yaygın renk körlüğü kırmızı-yeşil renk körlüğüdür. Çoğu zaman renk körü insanlar sadece loş ışıkta kırmızıyı yeşilden ayırt etmekte zorlanır. Üç çeşit koniden sadece birine sahip olan nadir bireyler tamamen renk körüdür. Tam renk körü bireyler dünyayı sadece gri tonlarında görür.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 52 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.