Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 44

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 44 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 44

DEPRESYON

Depresyon; isteksizlik, çaresizlik, uyuşukluk, uyku, iştah azlığı gibi belirtiler gösteren sinir sistemi bozukluğudur. Depresyonun kesin nedeni bilinmemekle birlikte beyindeki nörotransmitter dengesizliği ile bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Bazı kronik hastalıklar, stres ve hormonal değişiklikler depresyona neden olan faktörler arasında yer alır. Farklı depresyon türleri içinde en yaygın görülen depresyon tipi ana (majör) depresif bozukluktur. Ana depresif bozukluğu olan bireyler daha önce çok keyif alarak yapmış oldukları aktivitelerden uzun bir süredir artık hiç zevk almamaya ve ilgi duymamaya başlar. Ana depresif bozukluğu, toplumda her yedi yetişkinden birinde görülmektedir.

Bazı durumlarda depresif bozuklukla birlikte manik dönemler olarak adlandırılan anormal ve sürekli coşkulu bir ruh hâli görülebilir. Bipolar bozukluk (manik-depresif bozukluk) manik ve depresyon arasındaki geçişleri tanımlar. Bipolar bozukluk, bireylerde ruh hâlinin değişkenlik gösterdiği bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın manik safhasında bireyler kendine aşırı güvenen, konuşkan, aşırı enerjik ve risk alan davranışlar sergiler. Rahatsızlığın daha sakin tiplerinde bu evrede kimi sanatçıların yaratıcılık özellikleri ön plana çıkmış ve önemli eserler ortaya çıkarmışlardır. Depresif safhasında ise kişi; yaptığı işlerde isteksizdir, keyif alamaz, uykusuzluk çeker ve kendini değersiz görmeye başlar. Bu belirtiler erken dönemde tespit edilip hemen bir uzmandan yardım alınmalı, tedaviye başlanmalıdır. Depresyon etkin biçimde tedavi edilebilmektedir. Genellikle tedavisinde nörotransmitterlerin konsantrasyonunu artıran ilaçlar kullanılır.

ETKİNLİK

Etkinliğin Adı: Sinir Sistemi Rahatsızlıktan ve Teknolojik Gelişmeler

Etkinliğin Amacı: Sinir sistemi rahatsızlıklarının tedavisiyle ilgili teknolojik gelişmeleri açıklayabilme.

Yönerge: Aşağıda verilen konular üzerinde araştırmalar yaparak planlanan etkinliği gerçekleştiriniz.

1. Sinir sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan güncel uygulamalardan olan beyin pili, vagus pili ve omurilik pili uygulamalarının hangi hastalıkların tedavisinde uygulandığını ve bunların ortak özelliklerini belirten bir özet sunu hazırlayınız. Hazırladığınız sunuyu sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: Beyin pili, vagus pili ve omurilik pili uygulamaları epilepsi, Parkinson hastalığı, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) gibi sinir sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır. Ortak özellikleri, sinir sistemi üzerinde düzeltilmesi gereken anormal aktiviteleri kontrol etmek için implant edilmiş cihazlar kullanmalarıdır.

2. Sinir sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde yukarıda bahsedilen uygulamalardan başka hangi teknolojik gelişmelerden yararlanılmaktadır? Bu konuda yayımlanmış bilimsel makaleleri genel ağ üzerinden tarayarak araştırınız. Araştırmanız sonucunda ulaştığınız teknolojik gelişmeleri ve bunların hangi hastalıkların tedavisinde kullanıldığını anlatan bir infografik (grafik bilgi) hazırlayınız. Hazırladığınız infografiği sınıf ya da okul panosunda sergileyip EBA portfolyoda paylaşınız.

  • Cevap: Diğer teknolojik gelişmeler arasında transkraniyal manyetik stimülasyon (TMS), nörogeriatri, nöroprotezler gibi teknolojiler yer alır. TMS, depresyon gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılırken, nörogeriatri yaşlılıkla ilgili sinir sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde yardımcı olur. Nöroprotezler ise omurilik yaralanmaları gibi durumlar için hareket kabiliyeti sağlar.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 44 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!