11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 219
“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 219 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 219
Avcının avını yakalamak için adaptasyonlara sahip olması gibi av olan türler de yenilmekten kurtulmak için adaptasyonlara sahiptir. Saklanma, uçma, grup oluşturma ya da savunma sık görülen davranışlardan bazılarıdır. Av olan canlılar aynı zamanda morfolojik ve fizyolojik savunma adaptasyonları da sergiler. Kamuflaj, mekanik ve kimyasal savunmalar, toksin sentezleme, parlak renklenme, diğer türlere benzeme bunlardan bazılarıdır. Kirpi mekanik olarak dikenleri ile kokarca ise salgıladığı kimyasallarla kendini korumaya çalışır. Ok kurbağası da hem zehirli salgılarıyla hem de parlak renkleri ile avcılardan kendisini koruyabilir (Görsel 2.10).
Organizmaların beslenme, korunma, savunma gibi ihtiyaçları doğrultusunda başka bir organizmaya renk ve görünüm bakımından benzemesine mimikri adı verilir. Şahin güvesi [Hemeroplanes ornatus (Hemeroplan ornatus)] larvası, rahatsız edildiğinde yeşil papağan yılanının başına benzer şekilde baş ve göğsünü şişirir (Görsel 2.11). Drone sineği, bal arısına benzeyen görüntüsüyle düşmanlarından korunur. Balıkları yakalayarak beslenen timsah kapan kaplumbağası solucan görünümünde bir dile sahiptir. Mimikriye bir başka örnek de Maculinea arion (Makulini ariyon) adlı kelebeğin tırtılıdır. Tırtıllar gelişiminin son evresinde karınca larvalarına büyüklük, renk ve vücut örtüsü bakımından çok benzer. Karıncalar bu larvayı yuvalarına taşır ve besler. Tırtıllar karınca yuvalarında gelişimlerini tamamlayarak kelebeğe dönüşür.
Avcılar avlarını yakalamak için kullandıkları fizyolojik ve morfolojik teknikleri zaman içerisinde geliştirir. Ancak avlar da avcılardan kendilerini korumak için bu değişime ayak uydurur. Örneğin yarasalar avlanmak için sonar kullanır. Gönderdiği ultrasonik dalgaların geri dönüşleriyle avının yerini belirler ve yakalar. Bazı güveler yarasanın bu saldırı taktiğine karşı yarasa sonarını algılayan kulaklar geliştirmiştir. Bu, yarasanın güveyi yakalamasını zorlaştırır. Bazı güvelerse ürettikleri ultrasonik ses zincirleriyle yarasa sonarını bozmaktadır. Yarasalar da bu güvelerin yakalayamadığı bir sonar frekansından yayın yapar ya da kendi yayınını tamamen durdurup güvenin çıkardığı sesleri takip etmeye başlar. Bu av-avcı ilişkisine güvelerin kulaklarına yerleşen akarlar (maytlar) da eklenir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 219 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.