11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 217
“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 217 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 217
Aynı komünitede aynı sınırlı besin kaynağı ile beslenmek zorunda kalan iki tür arasındaki rekabet, farklı sonuçlar doğurabilir. Türlerden birinin ortadan kalkması ya da türlerden biri veya ikisinin birden birçok jenerasyon sonucunda yeni bir beslenme alışkanlığı kazanmaları bu sonuçlara örnek olarak verilebilir.
Rekabet içindeki canlıların birbirini görmesine ya da duymasına gerek yoktur. Bir kaynak üzerinden sabah saatlerinde beslenen bir tür, aynı kaynaktan akşam saatlerinde beslenen bir türle kaynak paylaşımı için rekabet edebilir. Aynı kaynakları kullanan iki türden birinin zaman içerisinde doğal seçilim yolu ile kaynak kullanım biçimini değiştirmesi kaynak paylaşımı olarak adlandırılır. Aynı besin kaynaklarını kullanan ve aynı habitat içinde yer alan Dominik Cumhuriyeti’ndeki Anolis cinsine ait üç kertenkele türü kaynak paylaşımına örnek verilebilir (Görsel 2.7). Bu kertenkeleler birbirine yakın ancak farklı alanlarda (A.ricordii ağacın taç ve tepe dallarında, A.distichus ağacın gövdesinde güneş gören kısımlarında, A.cybotes ağacın alt gövdesi ve zemin kısmında) yaşayarak rekabeti azaltmak için kaynak paylaşımına gitmişlerdir. Böylece kertenkeleler aynı habitat içinde farklı alanları işgal eder.
Ekolojik niş; bir canlının yaşadığı ortamın ekolojik şartları altında, içinde bulunduğu komünitedeki büyüme, üreme, beslenme gibi işlevleri ve statüsüdür. Buna göre, habitat bir canlının tabiattaki adresi, ekolojik niş ise bu adresteki işi başka bir deyişle mesleğidir.
Kaynak paylaşımı türlerin aynı habitat içinde yaşamalarına izin verse de ekolojik niş değişimi canlılarda morfolojik değişikliklere ve davranış değişikliklerine neden olur. Bu duruma karakter değişimi adı verilir. Karakter değişimi kış mevsimini geçirmede, üreme zamanlarında, beslenme alışkanlıklarında ve vücut büyüklüklerinde farklılaşma şeklinde gerçekleşebilir. Örneğin gelincik türleri Mustela rıivalis (Mustela nivalis) ve Mustela erminea (Mustela erminia)’nın vücut büyüklükleri incelenmiştir (Görsel 2.8). Rekabetsiz ayrı ayrı bulundukları ortamda M. nivalis 42,91 cm, M. erminea 46,0 cm boy ortalamalarına sahipken iki türün aynı habitatta bulunmaları durumunda M.nivalis 39,3 cm, M. ermınea 50,4 cm boy ortalamasında ölçülmüştür. Gelinciklerin vücut büyüklüklerindeki değişim aynı komünite içinde beslenme farklılığı ve çeşitliliği sağlar.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 217 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.