Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 214

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 214 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 214

KENDİNİ GELİŞTİR

Mercan resifleri besince fakir sularda bulunmalarına karşın zengin bir balık çeşitliliğine sahiptir. Yapılan çalışmalarda mercan resiflerindeki bu çeşitliliği besleyen ana kaynağın dipte saklanan (kriptobentik) minik resif balıklar olduğu görülmüştür. Bu minik balık türleri mercan resiflerinde besin olarak tüketilen balıkların yaklaşık %60’ını oluşturur. Birkaç farklı türü içeren bu kriptobentik balıkların çoğu yumurtadan çıktıktan kısa süre sonra resiflerde yaşayan diğer balıklar tarafından hızla tüketilir. Buna karşın bu küçük balıkların oluşturduğu popülasyonlar yok olmak yerine hızlı yaşam döngüleri sayesinde popülasyonlarını sürekli yeniler. Çoğu balık türünün larvaları açık denize dağıldığında çok azı hayatta kalırken kriptobentik resif balıklarının larvaları ebeveynlerinin yaşadığı resiflere yakın yerlerde kalır. Yavruların hayatta kalma oranı diğer türlere göre çok daha yüksektir. Yetişkin kriptobentik resif balıkları diğer balıklara yem olurken larvalar hızla büyüyerek yetişkinlerin yerini alır.

1. Kriptobentik balıklar yok olsaydı mercan resifleri yine de zengin bir balık çeşitliliğine sahip olur muydu? Nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Kriptobentik balıklar yok olsaydı, mercan resifleri muhtemelen zengin balık çeşitliliğini koruyamazdı. Bu minik balıklar, besin zincirinin temel halkasını oluşturur ve diğer balıkların ana besin kaynağıdır. Onların yokluğu, diğer balıkların beslenmesini olumsuz etkilerdi.

2. Kriptobentik balıklar mercan resiflerindeki kilit taşı türler olarak nitelendirilebilir mi? Nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Evet, kriptobentik balıklar mercan resiflerinde kilit taşı türler olarak nitelendirilebilir. Çünkü bu balıkların popülasyonları, resif ekosisteminin sağlığını sürdürmek ve dengelemek için önemlidir. Ayrıca diğer balıkların hayatta kalmasına ve resiflerin sürdürülebilirliğine katkıda bulunurlar.

3. Bir ekosistem içinde yer alan komünite örneklerini araştırarak komünitedeki baskın tür, kilit taşı tür, gösterge tür ve istilacı türleri örneklendiriniz. Elde ettiğiniz bilgileri kullanarak hazırlayacağınız infografiği EBA portfolyoda paylaşınız.

  • Cevap:

Komünite örnekleri:

  • Baskın tür: Orman ekosistemlerinde meşe ağacı.
  • Kilit taşı tür: Mercan resiflerinde kriptobentik balıklar.
  • Gösterge tür: Su kirliliğinin göstergesi olarak sudaki yosunlar.
  • İstilacı tür: Avustralya’dan diğer bölgelere taşınan tavşanlar.

Bu örneklerle hazırlanan infografiği paylaşmak mümkün değil, ancak bu örnekleri kullanarak kendi infografinizi oluşturabilirsiniz.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 214 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!