11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 209
“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 209 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 209
MARMARA DENİZİNİN KÖPEK BALIKLARI
Bir iç deniz olan Marmara Denizi bir zamanlar oldukça fazla balık çeşitliliğine sahipti. Akdeniz’den Karadeniz’e mevsimsel göç eden orkinoslar bu çeşitliliğe katkıda bulunuyordu. Orkinoslar köpek balıklarını da göç yollarına katarak İstanbul sahillerine kadar getirmişlerdi. 1900’lü yılların başlarında yapılan yayınlarda Marmara’da yakalanan köpek balığı türleri hakkında hatırı sayılır bilgiler veriliyordu. Bu yayınlarda büyük beyaz köpek balığının İstanbul kıyılarında zaman zaman görüldüğünden, günümüzde nesli tükenmenin eşiğinde olan çivili köpek balığının pazarlarda satılacak kadar çok yakalandığından bahsediliyordu. 1958’de Boğaziçi’nde çok miktarda beyaz köpek balığı yakalanmıştı. Kız Kulesi civarına dökülen tonlarca palamudun cazibesine kapılan köpek balıkları kışı geçirmek için İstanbul Boğazı’nı adeta mesken tutmuşlardı. Bu konuda yazılan yazılar ve akademik yayınlarda ülkemiz kara sularında yaşayan köpek balıklarının teşhis anahtarlarına da yer veriliyordu.
Yıllar geçtikçe Marmara’da köpek balığı yoğunluğu giderek azaldı. İstanbul Boğazı’nda büyük beyaz köpek balığı en son 1974’te görüldü. Marmara Denizi’nde ise büyük beyaz köpek balığı en son 1985’te Kapıdağ Yarımadası’nın kuzeyinde bir balıkçı kayığındaki kişilerce görüldü. O günden beri Marmara’da büyük beyaz köpek balığından bir daha haber alınmadı. Ülkemizi çevreleyen denizlerde kalıp yaşamaya devam eden diğer köpek balığı türlerinde de sayıca azalma ve canlı kütlelerinde düşüklük gözleniyor. Bundan 30 yıl öncesine kadar Karadeniz’de dikenli camgöz köpek balığının canlı kütlesinin yaklaşık 300 bin ton olduğu tahmin edilirken günümüzde 90 bin ton olduğu düşünülüyor.
Her yıl dünyanın farklı yerlerinde yaklaşık 100 milyon köpek balığı avlanıyor. Avlanan bu köpek balıkları içinde soyları tükenmekte olan büyük beyaz köpek balığı, büyük camgöz gibi Kırmızı Liste’de adı geçen türler de bulunmaktadır.
HAZIRLIK SORULARI
1. Genellikle okyanusların amansız avcıları olan köpek balıklarını ülkemiz iç denizine çeken koşullar nelerdir?
- Cevap: Marmara Denizi’ni Akdeniz ve Karadeniz’e bağlayan coğrafi konumu köpek balıklarının bu bölgeye göç etmelerini kolaylaştırır. Akdeniz ve Karadeniz’den gelen göç yolları Marmara Denizi’ne erişim sağlar.
2. Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı’nda köpek balıklarının sayılarının azalmasının sebepleri nelerdir?
- Cevap: Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı’nda köpek balıklarının sayılarının azalmasının sebepleri aşırı avlanma, çevresel değişiklikler, deniz kirliliği ve yaşam alanlarının tahrip edilmesi gibi faktörlerdir.
3. Bir coğrafi alana yeni türlerin gelmesinin nedenleri nelerdir?
- Cevap: Coğrafi alana yeni türlerin gelmesinin nedenleri deniz akıntıları, iklim değişiklikleri, besin kaynaklarının değişmesi gibi çevresel etmenlere bağlı olabilir.
4. Tür çeşitliliğinde denizlerimize yeni türlerin gelmesiyle oluşan değişim eko- sistemdeki canlılar için bir tehdit olabilir mi? Neden?
- Cevap: Evet, yeni türlerin gelmesi eko-sistemde dengesizliklere ve tehditlere neden olabilir. Yeni türler yerel türlerle rekabete girebilir, yerel türlerin popülasyonlarını azaltabilir veya yerel türler için potansiyel avcılar veya hastalık taşıyıcıları olabilirler. Bu nedenle yeni türlerin ekosistemdeki etkileri dikkatle izlenmelidir.
11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 209 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.