11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 174
“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 174 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 174
DİYALİZ VE BÖBREK NAKLİ
Böbrek yetmezliği sonucu vücutta homeostasi bozulur. Böbrekler fonksiyonunu yerine getirmediği zaman vücutta sıvı, asit, potasyum ve diğer toksik maddeler birikir. Böbrek yetmezliğinde kesin tedavi böbrek naklidir. Böbrek nakli yapılmaz ya da diyalizle böbrek işlevleri normale döndürülmezse birkaç hafta içerisinde birey hayatını kaybeder. Uygun böbreğin bulunması zaman alabileceğinden hastanın tedavisine diyaliz ile devam edilir. Diyaliz tekniği suda erimiş moleküllerin yarı geçirgen bir zardan difüzyonudur. Diyaliz makinesinin solüsyonunda kanda bulunması gereken yapılara eşdeğer miktarda madde bulunur. Bunun yanında kandan atılması istenilen maddelerin konsantrasyonu ise düşüktür. Böylece kandaki uzaklaştırılmak istenen maddeler yarı geçirgen zardan geçerek diyaliz sıvısına aktarılır ve kan temizlenmiş olur. Diyaliz makinesinde temizlenerek çıkan kan hastaya tekrar verilir. Böbrek yetmezliği olan hastalar haftada üç kez 4-6 saat diyaliz makinesine bağlanmak zorundadır. Bu süreç böbrek nakli yapılıncaya kadar devam eder. Görsel 1.125’te diyaliz makinesinin
Böbrek nakli günümüzde doku ve organ nakilleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Hasta böbrek fonksiyonlarını kaybettiğinde hayatta kalabilmek için böbrek nakline ihtiyaç duyar. Böbrek nakillerinin sağlıklı yapılabilmesi için vericiyle hasta arasında akrabalık ilişkisi ya da genetik benzerlik olması gerekir. Uygun bir verici bulunamadığında doku uygunluk kontrolleri yapılarak kadavradan alınan böbrek 48 saat içinde nakledilebilir. Kadavradan alınarak yapılan böbrek nakilleri en sık yapılan böbrek nakilleridir. Nakledilen böbreği vücudun reddetmesini önlemek için hastaya bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar verilir. Böbrek naklinden sonra böbreğini bağışlayanın ve alıcının hayatında herhangi bir olumsuz değişiklik olmaz. Bağış yapan kişi tek böbrekle hayatına kaldığı yerden devam eder.
Organ bağışı yapmak, organ bekleyen birçok insanın yaşamasını sağlayacaktır. Ülkemizde 2021 yıl sonu itibarıyla diyaliz uygulanan ve böbrek nakli olmuş hasta sayısı yaklaşık 84.000’dir.
6.4. ÜRİNER SİSTEMİN SAĞLIKLI YAPISININ KORUNMASI
Üriner sistemin sağlıklı yapısının korunması vücuttaki homeostatik dengenin sağlanması bakımından önemlidir. Bunun için bireyler günlük ihtiyacı kadar su içmeli, fazla baharat ve tuz tüketmemeli, sağlıklı ve dengeli beslenmeli, düzenli spor yapmalıdır.
Tütün mamulleri, alkol kullanma gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalı, kişisel temizliğe özen gösterilmelidir. Diş çürüğü ve boğaz iltihaplanmalarında zaman kaybetmeden doktora gidilerek tedavi olunmalı ve tam iyileşme sağlanmalıdır. Kullanılan ilaç ve antibiyotikler doktorun önerdiği şekilde alınmalıdır. İdrarı uzun süre tutmadan ve gerektiğinde hemen boşaltarak üriner sistemin sağlıklı yapısının korunmasına yardımcı olunmalıdır. Üriner sistem enfeksiyonlarında ağrılı ve sık idrara çıkma belirtileri söz konusudur. Böyle durumlarda doktora başvurularak hemen tedaviye başlanmalıdır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 174 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.