11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 167
“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 167 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 167
NEFRONLAR
Böbreklerin idrar oluşumunu gerçekleştiren işlevsel birimleri nefronlardır. Her bir böbrekte yaklaşık 1-1,2 milyon nefron bulunur. Böbreklerde yeni nefron oluşumu gerçekleşmediği için normal yaşlanmayla ortaya çıkan böbrek hasarı sonucunda nefron sayısı giderek azalır. Nefronlar kabuk bölgesinden başlayıp öz bölgesinin derinliklerine kadar uzanabilir. Bir nefron glomerulus kılcalları, Bowman kapsülü, proksimal tüp, Henle kulpu, distal tüp ve idrar toplama kanallarından meydana gelir (Görsel 1.119).
Bir nefronda kanı nefrona getiren damar (getirici atardamar) ile kanı götüren damar (götürücü atardamar) arasındaki kılcal damar yumağına glomerulus kılcalları adı verilir. Glomerulus kılcal damarlarını Bovvman kapsülü çevreler. Glomerulus kılcalları ve Bovvman kapsülü birlikte Malpighi cisimciğini oluşturur (Görsel 1.120). Diğer doku kılcallarından farklı olarak glomerulus kılcalları iki atardamar arasında yer alır. Sabit kan basıncına sahip glomerulus kılcallarında aynı zamanda kan basıncı da yüksektir. Glomerulus kılcalları podosit adı verilen kapsül hücreleriyle çevrilidir. Kapsülle çevrili glomerulus kılcalları yüksek basınca bu sayede dayanabilir. Glomerulus kılcallarının duvarında açıklıklar (por) bulunur. Böylece su ve çözünmüş durumdaki tuzlar, glikoz, amino asitler, vitaminler, azotlu atıklar ve diğer küçük moleküller yüksek kan basıncı sayesinde damardan çıkarak Bow- man kapsülüne geçer. Kan hücreleri, plazma proteinleri, yağ molekülleri gibi büyük moleküller ise kılcallardan Bowman kapsülüne geçemez. Bowman kapsülüne süzüntüyle geçen maddelerin konsantrasyonu başlangıçta kan plazmasındakiyle aynıdır. Süzüntünün içeriği; sırasıyla proksimal tüp, Henle kulpu ve distal tüpten geçerken işlenerek değişir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 167 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.