Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 166

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 166 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 166

6.1. ÜRİNER SİSTEMİN YAPI, GÖREV VE İŞLEYİŞİ

İnsan yaşamının devamlılığı suyun ve çözünmüş iyonların kazanılması veya kaybedilmesinin düzenlenmesine bağlıdır. Vücuda fazla miktarda su alınması veya vücuttan fazla su kaybedilmesi ölüme neden olabilir. Vücuttaki su dengesi boşaltım sistemiyle sağlanır. Vücutta metabolik faaliyetler sonucu oluşan, tekrar kullanılmayan ve vücut için zararlı olabilen maddelerin vücut dışına atılmasına boşaltım adı verilir. Boşaltım olayında görev alan organlardan oluşan sisteme ise üriner sistem denir. Üriner sistem; böbrek, üreter (idrar kanalı), idrar kesesi (mesane) ve üretradan meydana gelir (Görsel 1.117). Böbreklere atardamarlarla gelen kan burada süzülür ve birtakım işlemlerden geçerek idrarı oluşturur. İdrar, üreterle idrar kesesine aktarılır ve idrar kesesinden üretra ile vücut dışına atılır.

üriner sistem yabancı maddeleri ve metabolik atıkları vücuttan uzaklaştırır. Nükleik asitler ve proteinlerin yapı taşları hücre içinde parçalandığında amonyak açığa çıkar. Oldukça zehirli bir madde olan amonyak, karaciğerde üreye dönüştürülerek toksik etkisi azaltılır. Ayrıca amonyağın üreye dönüştürülmesi karada yaşayan canlılar için boşaltımla atılacak su miktarının azalması anlamına gelir. Bu olay kara canlılarında önemli bir adaptasyondur.

Üriner sistem, atık maddeleri vücuttan uzaklaştırırken aynı zamanda idrara geçecek su ile kanın hacmini ve basıncını düzenler. Üriner sistem potasyum, sodyum, klor gibi elektrolitlerin kan plazmasındaki yoğunluğunun düzenlenmesinde etkilidir. Hidrojen ve bikarbonat iyonlarının seviyesini düzenleyerek kan pH’sının dengelenmesini sağlar. D vitaminini aktifleştirir ve böylece kalsiyum iyonunun seviyesinin ayarlanmasına yardımcı olur. Karaciğerle birlikte böbrekler amino asit, gliserol gibi karbonhidrat olmayan molekülleri glikoza dönüştürerek vücudun şeker ihtiyacını karşılamasına katkıda bulunur. Normal şartlarda şeker ihtiyacının karşılanmasında %10 olan bu oran, uzun süreli açlıkta daha da yükselir. Üriner sistem toksik maddelerin vücuttan arındırılmasında karaciğere yardımcı olur. Oksijen seviyesi düşerse, böbreklerde üretilen eritropoietin hormonu kemik iliğinde alyuvar üretimini uyarır. Kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda bu hormon yeterince salgılanamadığı için alyuvar sayısında bir düşüş olur ve anemi ortaya çıkar.

BÖBREKLER

Böbrekler yetişkin bir insanda yaklaşık 130-150 gram kadar ağırlığa sahip ve omurganın her iki yanında, karın boşluğunun arkasına yerleşmiş fasulye görünümlü bir çift idrar üreten organdır. Böbreklerin dış yüzeyi bağ dokudan oluşmuş bir zarla çevrilidir. Böbrek dıştan içe doğru kabuk (korteks), öz (medulla) ve havuzcuk (pelvis) adı verilen yapılardan oluşur (Görsel 1.118).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 166 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!