Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 160

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 160 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 160

ETKİNLİK

Etkinliğin Adı: Meslek Hastalıkları

Etkinliğin Amaçları: Solunum sisteminin sağlıklı yapısının korunması için yapılması gerekenlerle ilgili çıkarım yapabilme.

Yönerge: Aşağıdaki metin ve tablodan yararlanarak sorulan cevaplayıp etkinliği tamamlayınız.

Meslek hastalıkları kişinin çalışma koşullarındaki risk ve tehlikeler sonucu ortaya çıkan hastalıklardır. Çalışanların sosyal hakları, güvenceleri ve genel sağlık sigortasının kapsamını çizen yasada meslek hastalıkları “sigortalının çalıştığı veya yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal engellilik hâlleri” olarak tanımlanmıştır. Avrupa Topluluğu’nda 99 ekonomik faaliyetin istatistiki sınıflaması yapılmış olup meslek hastalığı olarak ele alınan 14 kategori içerisinde solunum sistemi rahatsızlıkları da kodları ile tanımlanmıştır. 2016-2020 yılları arasında ülkemizde toplam meslek hastalığına yakalanan sigortalı sayıları ile solunum sistemi hastalıklarına yakalanan sigortalıların meslek hastalıkları içerisindeki sayıları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Meslek hastalıkları içinde solunum sistemi hastalıklarının dağılımına bakıldığında en sık rastlanan hastalıkların silisyum tozlarına bağlı pnömokonyoz, kömür işçisi pnömokonyo- zu, asbest ve diğer minerallere bağlı pnömokonyoz ve alerjik astım olduğu görülür.

Organik ve inorganik maddelerin rüzgâr, volkanik patlama gibi doğal olaylar veya aşınma, öğütme, kırma, parçalama gibi insan eliyle meydana getirilen süreçlerde havada asılı kalabilecek küçüklükte tozlar oluşur. Bu tozlar solunum yoluyla akciğerlere kadar giderek burada çoğunlukla geri dönüşümsüz biçimde kalır. Solunum yolları, olası hasarlardan korunmak için çeşitli mekanizmalara sahip olsa da akciğerlerde meydana gelebilecek bir hasar sonucu hastalık gelişmesi kaçınılmazdır. Bu bakımdan mesleki solunum hastalıkları en sık görülen ve en ağır seyreden meslek hastalıkları arasında yer alır. Dünya’da en sık görülen mesleki akciğer hastalığı mesleki astımdır. Oysa ülkemizde en sık görülen mesleki akciğer hastalığı pnömokonyozdur. Pnömokonyoz genel olarak inorganik tozların akciğerlerde birikmesi ve toza karşı bağışıklık sisteminin alveollerde iltihaplanmaya neden olmasıdır.

1. Tozlar fiziksel, kimyasal özellikleri ve biyolojik davranışlarına göre nasıl sınıflandırılır? Araştırınız.

  • Cevap: Tozlar fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerine göre sınıflandırılır.

2. Solunum sistemi hastalıklarından sideroz, suberoz ve akut akciğer ödemi hangi işi yapan bireylerde ortaya çıkar? Bu hastalıkları ve bu iş kollarında çalışan bireylerin ne tür önlemler aldıklarını araştırınız.

  • Cevap: Sideroz, demir maruziyeti olan işçilerde; suberoz, kimyasal maruziyet olan işçilerde; akut akciğer ödemi, aniden zararlı gazlara veya partiküllere maruz kalan işçilerde görülür.

3. İş sağlığı ve güvenliği nedir? Okulunuzda alınan iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini tartışınız.

  • Cevap: İş sağlığı ve güvenliği, işyerinde çalışanların sağlığını ve güvenliğini korumayı amaçlar.

4. Yaygın olarak görülen diğer mesleki solunum sistemi hastalıklarını ve bu hastalıklardan korunmak için alınan iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini araştırarak elde ettiğiniz bilgilerle hazırlayacağınız raporu EBA’da paylaşınız.

  • Cevap: Diğer mesleki solunum hastalıkları arasında mesleki astım, toz pnömokonyozları, fibrozisler ve KOAH bulunur. Korunma için koruyucu ekipman kullanımı ve iş sağlığı ve güvenliği önlemleri önemlidir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 160 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!