Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 159

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 159 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 159

meyen boğaz ağrısı, sürekli öksürük, yutkunma sırasında ağrı, yutma problemi, kulak ağrısı, solunum problemi, kilo kaybı ve boyunda bir yumru veya kitlenin oluşması diğer belirtiler arasında yer alır. Genellikle hastanın sesle ilgili şikayetleri yoksa gırtlak kanserinin teşhisi erken dönemde zordur. Kanser tedavi edilmezse yakın dokuları tahrip eder ya da vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Tütün ve alkol kullanımı, yetersiz beslenme, HPV enfeksiyonu, reflü rahatsızlığı ve çalışma ortamı gırtlak kanserinin risk faktörleridir. Gırtlak kanserinin ortaya çıkmasında yaş, cinsiyet ve ırk farklılıkları da gözlenmektedir. Cerrahi yöntemlerin yanı sıra radyoterapi veya kemoterapi ile tedavi edilebilir. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansının 2020 yılında açıklanan verilerine göre tüm dünyada her cinsiyet ve her yaştan bireylerde gırtlak kanserinin görülme sıklığı açısından ülkemiz dokuzuncu sırada yer almaktadır. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansının 2020 yılında açıklanan verilerine göre ülkemizde en sık görülen kanser türleri Grafik 1.9’da ve dünya genelinde her cinsiyet ve yaşta görülen gırtlak kanserinin ülkelere göre dağılımı Grafik 1.10’da verilmiştir.

ZATÜRRE (PNÖMONİ)

Zatürre, alveollerin akut enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon sonucu alveoller ve bronşçuk mukoza hücreleri zarar görür. İltihap ve ödem alveollerin sıvı ile dolmasına neden olarak soluk alıp verme ve gaz alışverişini zorlaştırır. Zatürrenin en yaygın nedeni Streptococcus pneumoniae (Streptokokus pinomoni) bakterisinin enfeksiyonu olmakla birlikte bazı virüs ve mikroorganizmalar alveollerin enfeksiyonuna neden olabilir. Yaşlılar, bebekler, bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar, tütün ve tütün mamulleri içenler; KOAH, diyabet, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlar ile hamileler zatürre hastalığı bakımından risk altında olan gruplardır. Risk gruplarındaki bireylerin zatürre aşısı olmaları önemlidir.

Ülkemizde 0-4 yaş arası çocukların ölüm nedenleri arasında zatürre ilk sırada yer alır. Zatürre başlangıcındaki semptomlar üst solunum yolu enfeksiyonlarına benzediği için hastalar doktora başvurmada gecikebilir. Ateş, öksürük, üşüme, titreme, soluk alıp vermede güçlük, göğüs bölgesinde ağrı gibi belirtiler görüldüğünde doktora başvurulmalı ve zaman kaybedilmeden tedaviye başlanmalıdır. Geç tanı, hastalığın ilerlemesine ve tedavisinde güçlüklere neden olur.

► 5.4. SOLUNUM SİSTEMİNİN SAĞLIKLI YAPISININ KORUNMASI

Solunum sisteminin sağlıklı olması için öncelikle solunan havanın temiz ve belli bir nem seviyesinde olması gereklidir. Kapalı ve kalabalık ortamlarda uzun süre kalmamak, bu ortamları sık sık havalandırmak önemlidir. Tütün ve tütün mamullerinden ve bunların dumanından uzak durulmalıdır. Dengeli, yeterli ve düzenli beslenmeli, açık havada spor yapmalıdır.

Mesleki akciğer hastalıklarının temel nedenlerinden birinin havadaki toz olduğu unutulmamalıdır. Madencilik, inşaat sektörü, kaynak işleri, pamuklu dokuma sanayi, tahıl sektörü, ağaç doğrama, mobilya işleri gibi toza maruz kalınan mesleklerle uğraşan kişilerin periyodik sağlık kontrollerini yaptırmaları ve çalışma sırasında kişisel koruyucu donanımlarını kullanmaları önemlidir. İş yerlerinde uygun havalandırmaların ve düzenli toz ölçümlerinin yapılması iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerindendir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 159 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!