Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 158

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 158 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 158

Çeşitli uyaranlara karşı solunum yolu düz kaslarının kuvvetli bir şekilde kasılarak bronşçukların daralması ile karakterize olan bir hastalıktır (Görsel 1.116). Astıma neden olan uyaranlar kişiden kişiye değişmekle birlikte alerji, viral enfeksiyonlar ve çevresel faktörlere duyarlılık da etkili olabilir. Normalde bir insanın solunumunu etkilemeyecek kadar düşük miktardaki polen, toz, küf ve belirli yiyeceklerin varlığı astımlı bireylerin rahatsızlıklarını tetikleyebilir. Bununla birlikte duygusal bozukluklar, egzersizler, soğuk hava ve tütün mamullerinin dumanı da astım oluşmasında etkilidir. Astım rahatsızlığı olan bireylerde öksürme, hırıltılı soluma, göğüste sıkışma ile birlikte nefes almakta zorlanma görülür.

VEREM (TÜBERKÜLOZ)

Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis (Mikobakteriyum tüberkülozis) bakterisinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Patojen bakteri genellikle akciğerleri ve plevrayı etkilemenin yanı sıra vücudun diğer kısımlarına da tutunabilir. Genellikle solunum yoluyla vücuda giren bakteri önce akciğere yerleşir. Tedavi edilmezse kan yoluyla vücuda yayılır ve beyin, omurga, eklemler, böbrek, karaciğer gibi organları da enfekte edebilir. Bakterilerin çoğalması vücut savunma sistemini harekete geçirir. Savunma hücreleri dokulara yerleşmiş bakterileri yok etmeye başlar. Akciğerlerdeki doku kaybı gazların difüzyon kapasitesini düşürür. Bağışıklık sistemi bozulmuş ya da bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanan bireyler bu hastalık bakımından risk altındadır. Tüberküloz tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalıktır. Tüberküloza önlem amacıyla verem aşısı (BCG aşısı), Türkiye’deki bebek ve çocukların rutin aşı takviminde yer almaktadır. Hastalıktan korunmak ve hastalıkların yayılmasını önlemek için evlerin temiz ve güneş görür olması, havalandırılması, hasta bireylerden sakınılması gerekir.

AKCİĞER VE GIRTLAK KANSERİ

Akciğer kanseri, normal akciğer doku hücrelerinin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir tümör oluşturmasıdır. Akciğerde oluşan tümör çoğunlukla burada büyür. Kanserin daha ileri safhalarında ise çevre dokulara ya da dolaşım yoluyla vücudun daha uzak bölgelerine yayılarak başka organları etkileyebilir. Akciğer kanserinin en sık görülen belirtileri geçmeyen veya giderek kötüleşen öksürük, öksürürken kan veya kanlı balgam çıkarmak; derin nefes alırken, öksürürken veya gülerken hissedilen göğüs ağrısı; iştahsızlık, hâlsizlik, yorgunluk, kilo kaybı, ses kısıklığı, nefes darlığı, sürekli tekrarlanan ya da geçmeyen bronşit, zatürre gibi akciğer enfeksiyonlarıdır. Tütün kullanmak; asbeste, radyoaktif gazlara ya da radyoaktif maddelere maruz kalmak; bazı kanserojen etkileri bilinen kimyasal maddeleri uzun süreli solumak, verem hastalığına yakalanmak, kanser geçmişine sahip olmak, hava kirliliği ve aile öyküsü akciğer kanserinin risk faktörleridir. Tedavisinde cerrahi yöntemlerin yanı sıra radyoterapi veya kemoterapi kullanılır.

Kanser ülkemizde ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Küresel olarak yaklaşık her 6 ölümden, ülkemizde ise her 5 ölümden birine kanser neden olmaktadır. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansının 2020 yılında açıklanan verilerine göre ülkemizde en sık görülen ilk beş kanser türü; akciğer kanseri, meme kanseri, kalın bağırsak kanseri, prostat kanseri ve tiroit kanseridir. Bu 5 kanser türü, tüm kanserlerin %50’den fazlasını oluşturmaktadır. Ülkemizin nüfusu yaklaşık 84,3 milyon iken yıllık yeni kanser vaka sayısı 233.834 ve kansere bağlı ölümlerin sayısı 126.335 olarak bildirilmiştir. Verilere göre erkeklerde akciğer kanserinin görülme sıklığı kadınlardan yaklaşık 3,5 kat daha fazladır.

Gırtlak kanseri, genellikle gırtlak epitel hücrelerinde kanserleşmeyle anormal doku oluşumunu ifade eder. Ses kısıklığı veya ses değişiklikleri gırtlak kanserinin en yaygın belirtisidir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 158 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!