Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 150

“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 150 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 150

5.1. SOLUNUM SİSTEMİNİN YAPI, GÖREV VE İŞLEYİŞİ

Hücreler canlılıklarını sürdürebilmek için enerji üretmek zorundadır. Hücrelerde enerji üretimi (alyuvar hücreleri ve kas hücrelerinde görülen laktik asit fermantasyonu dışında) oksijenli solunumla gerçekleşir. Hücreler solunum için dış ortamdan oksijen alır. Ayrıca hücrede solunum reaksiyonları sonucu açığa çıkan karbondioksidin de vücudun ve kanın pH dengesi için vücuttan uzaklaştırılması gerekir. Solunum gazları adı verilen oksijen ve karbondioksidin değişimi solunum sistemi ile gerçekleşir.

Solunum sisteminde dışarıdan alınan havanın iletilmesinden ve kan ile gaz değişiminin yapılmasından sorumlu yapılar bulunur. Solunum sistemi; burun, yutak (farinks), gırtlak (larinks), soluk borusu (trake) ve akciğerlerden meydana gelir (Görsel 1.104). Ayrıca göğüs kafesi, kaburgalar arası kaslar, diyafram ile akciğerlerin elastik ve kolajen yapıları havanın hareketinde etkilidir.

Solunum olayı dış solunum ve iç solunum olmak üzere iki aşamada gerçekleşir (Görsel 1.105). Solunum organları ile akciğer kılcal damarları arasında yapılan gaz değişimi dış solunum olarak adlandırılır. Doku kılcal damarları ile hücreler arasındaki gaz değişimine ise iç solunum denir. Dış solunum ve iç solunum olaylarında solunum gazlarının değişimi difüzyonla gerçekleşir. Solunum gazlarının solunum sistemi ile hücreler arasındaki iletiminde ise dolaşım sistemi görev yapar.

BURUN

Burun, solunum sisteminin dış ortamla bağlantısını kuran organdır. Atmosferden alınan hava bir çift burun deliği ile burun boşluğuna gelir. Buradaki kıllar ve kıvrımlarla hava içindeki parçacıklar büyük oranda tutulur ve vücuttan uzaklaştırılır. Burun boşluğundaki epitel hücrelerin oluşturduğu mukoza tabakasından salgılanan mukus ile alınan hava nemlendirilir. Hava içinde gelen küçük parçacıklar, mikroplar ve gaz hâlindeki kirler tutulur. Hapşırma refleksi de burun yollarındaki yabancı maddelerin temizlenmesine yardımcı olur. Sinüs boşluklarında üretilen çok az mukus salgısı da küçük deliklerle burun boşluğuna iletilir. Burun boşluğundaki epitel doku altında yer alan zengin kılcal damar ağı ile alınan hava ısıtılır. Burun aynı zamanda koklama duyusu olarak görev yapar. Böylece hava, burun boşluğundan geçerken koku yönünden de kontrol edilir. Burnun solunum sistemindeki bu fonksiyonları nedeniyle ağızdan nefes almak yerine burundan nefes almak daha sağlıklıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 150 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!