11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 103
“11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 103 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 103
KALIN BAĞIRSAK
Kalın bağırsak, sindirim kanalının ince bağırsaktan sonra başlayan ve anüs ile sonlanan kör bağırsak (çekum), kolon ve düz bağırsak (rektum) bölümlerinden oluşan 1-1,5 m uzunluğundaki kısmıdır. İnce bağırsağın kalın bağırsakla birleştiği yerde kör bağırsak bulunur. Kör bağırsağın parmak şeklindeki çıkıntısına apandis adı verir. Apandis, görevi tam olarak bilinmemekle birlikte yapısında bulunan lenf düğümleri nedeniyle bağışıklıkta (ihmal edilecek düzeyde) rol oynar. Apandisteki iltihaplanma sonucu apandisit rahatsızlığı oluşur. Kalın bağırsak önce yukarı doğru çıkan, sonra yatay ilerleyen ve daha sonra aşağı doğru inen kolon bölümleri ile ince bağırsağı sarar. Kalın bağırsağın kolondan sonraki düz bağırsak bölümü anüsle bağlantılıdır. Kalın bağırsağı oluşturan bölümler Görsel 1.79’da gösterilmiştir.
Kalın bağırsağın yapısı ince bağırsağa benzer. Sindirim kanalı boşluğuna bakan kısmında epitel hücrelerin oluşturduğu mukoza tabakası, ortada peristaltik hareketlerde etkili olan halkasal ve uzunlamasına yerleşmiş düz kaslar ve en dışta periton bulunur. İnce bağırsaktan farklı olarak kalın bağırsak mukozasında villuslar ve sindirim enzimi üreten bezler bulunmaz. Kalın bağırsakta kimyasal sindirim olmaz. Burada bol miktarda mukus salgılayan ve emilimde görevli hücreler bulunur.
Kalın bağırsağın temel görevi, sindirim kanalına girmiş olan sindirim sıvılarındaki suyu geri kazanmaktır. Su ile birlikte çeşitli iyonların emilimi de gerçekleşir. Böylece ince bağırsaktan gelen içinde sindirilmemiş besinlerin de bulunduğu kimus yarı katı hâle gelerek dışkıyı oluşturur. Kalın bağırsağın mukus salgısı; bağırsak duvarını yıpranmalara karşı korur, dışkıyı bir arada tutan yapışkan bir ortam oluşturur ve bağırsak iç yüzeyini kayganlaştırarak dışkı hareketini kolaylaştırır.
Kalın bağırsak içindeki sindirilmemiş ve emilmemiş organik maddeler üzerinde yüzlerce bakteri türü yaşar. Çoğu zararsız olan bu bakterilerin metabolik aktiviteleri sonucu metan, hidrojen sülfür gibi gazlar açığa çıkar ve bu gazlar anüs yoluyla atılır. Kalın bağırsakta su ve iyon emilimi yanında bazı bakterilerin ürettiği folik asit, biotin, B12 gibi B grubu vitaminleri ve K vitamini de emilerek kan dolaşımına katılır.
Dışkı dışarıya atılıncaya kadar kalın bağırsağın son bölümlerinde depolanır. Dışkıda çoğunluğu su olmak üzere selüloz lifleri, yağ, protein gibi sindirilmemiş besinler, inorganik maddeler, epitel hücre döküntüleri, ölü bakteriler gibi birçok içerik bulunur. Kalın bağırsağın son bölümü olan rektum ve anüs arasında iki sfinkter bulunur. İçteki sfinkter istemsiz kasılırken dıştaki sfinkter istemli kasılır. Kolondaki güçlü kasılmalar günde birkaç kez dışkılama isteği oluşturur.
Kalın bağırsakta en fazla bulunan bakteri türü Escherichia coli (Eşerişya koli)’dir. Bu bakteri türünün göl ve nehirlerdeki varlığı, lağım sularının arıtılmadan bu sulara karıştırıldığının göstergesidir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 103 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.