Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 8

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 8 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 8

3. Nöronlar arasındaki bağlantıyı, trafiğin yoğun olduğu bir kavşağa benzeterek bir model tasarlayınız. Bu modellemede, olayın geçtiği yer olan sinaptik uç ve dentrit bağlantısını düşünerek modelinizi oluştururken aşağıda verilen kavşak örneğinden yola çıkabilirsiniz.
Kavşak örneğindeki yollar, trafik ışıkları, araçlar, trafik levhaları vb. malzemeleri

– Nöronların aksonunda ilerleyen uyartı,
– Ca iyonları,
– Dentritteki reseptörler,
– Nörotransmitter maddeler vb.

hücre bölümlerine benzeterek ve sizin bulacağınız başka kavramlardan da yararlanarak modelinizi tasarlayınız.

  • Cevap:

Kavşak= Hücre gövdesi Yollar= Aksonlar
Araçlar= Elektriksel impulslar ve nörotransmitter maddeler Trafik ışıkları= Ca iyonları
Yükseklik uyarı işaretleri= Alıcı nörondaki reseptörler

4. Bebeklerin beyni ve yetişkinlerin beyni, sinir hücreleri sayısı ve yapısı açılarından incelenmiş ve yeni doğanların nöronları arasındaki sinaps sayısının yetişkinlerinkine oranla çok daha fazla olduğu saptanmıştır. Beyin gelişimi sırasında gerçekleşen bu sinaps sayısındaki azalmaya bunama adı verilebilir. İnsan büyüdükçe neden sinaps bağlantı sayısı azalır? Bu durum insan için avantaj mı yoksa dezavantaj mı oluşturur? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: İnsan beyni, yeni doğanlarda henüz gelişimini tamamlamadığı için bilgi alma ve işleme mekanizması çok yeni ve hiç kullanılmamış bir araba gibidir. Zamanla bilgi düzeyimiz ve zekâmız geliştikçe yani nöronlarımızı aktif olarak ve farklı olaylarda sürekli kullandığımız için sinapslar belli yollarda olgunlaşır ve sayılarım azaltır. Sinaps sayasının azalması, beynin belli bağlantıları yaptığının göstergesidir ve bu avantajlı bir durumdur.

5. Bir nörondan başka bir nörona uyartı geçebilmesi için salgılanan nörotransmitterlerin alıcı hücre tarafından algılanması gerekir. Bir nörondan salgılanan nörotransmitter maddeler bu nöronla sinaps hâlindeki nöronların tamamını uyarsaydı vücudumuzda ne gibi değişimler gözlenirdi?

  • Cevap: Bir nöronla sinaps halindeki nöronların tamamı uyarılsaydı sinirsel trafik karışırdı. Örneğin, gözden çıkan nöronlar mesajlarım görme merkezine aktarmalıdır. Bu nöronlarm impulslan görme ile alakalı olmayan komşu nöronları uyarmaması gerekir. Eğer gözden çıkan duyu nöronlarının sinapslarıyla bağlantılı tüm nöronlar uyarılırsa uzaktaki bir nesneye bakarak onu görebildiğimiz gibi tadına da bakabilir, işitebilir, dokunabilir ve kokusunu algılayabilirdik. Ayrıca impuls, çok fazla hücreyi etkileyeceğinden artan sinaps sayası istenilen iletimi yavaşlatabilirdi.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 8 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!