Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 58

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 58 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 58

1. Koklea implantında kulağın hangi kısmına elektrotlar yerleştirilir? Cevabınızı gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: Elektrotlar, iç kulakta salyangozun içindeki kohlear kanala yerleştirilir. Çünkü elektrotlar sinyali doğrudan sinirlere verir. İşitme sinirleri, kohlear kanalının içindedir. Elektrotlardan gelen elektriksel sinyalleri, işitme sinirleri alır ve bilgiyi uyartı şeklinde beynin kulakla ilgili bölümüne ulaştırır.

2. Koklear implant takılan kişiler ile normal işiten bireyler sesi aynı şekilde duyabilir mi? Cevabınızı gerekçesiyle belirtiniz.

  • Cevap: Koklear implant takılan kişiler sesi sağlıklı bir insan gibi algılayamaz.
    Sağlıklı işiten kişiler sesi, sıvı dalgaları şeklinde kohlear kanalına iletilirken, koklear implant takılan kişilerde ses elektriksel olarak iç kısımlara doğru gönderilir. Bebeklerde koklear implanü takılmasıyla beraber bebek bu sesi öğrenir ve hayatı boyunca bu sesle yaşar ve onun dili bu olur. Alacağı iyi bir eğitimle beraber yaşıtlarına yakın konuşma becerisine sahip olabilir. Sonradan işitme kaybı olan kişiler için ise yeni bir dil öğrenimi gibi bir süreç ilerler.

3. İşitme kaybı yaşayan kişiler, işitme cihazı kullanmazlarsa bir süre sonra konuşmaları bozulur. Bu durumun sebebi ne olabilir? Cevabınızı gerekçesiyle belirtiniz.

  • Cevap: İşitme kaybına bağlı kişiler en başta iletişim konusunda sorun yaşarlar. İşitme kaybına bağlı olarak ilk başta yalnızca kendisine söylenenleri tekrar ettiren kişiler, ilerleyen dönemde konuşma açısından da sorun yaşarlar. Çünkü işitsel kortekse uzun süre ses gitmemesi nedeniyle bu bölge gittikçe körelir ve bağlantıda olduğu konuşma bölgesi de körelmeye başlar. Yani nasıl doğuştan işitme kayıplı bir birey ses duymadığı için konuşamazsa bu kişiler de bir süre sonra harfleri ve kelimeleri duymaya duymaya konuşmaları bozulur. Her geçen zaman konuşmaya anlamaları daha çok bozulur.

4. İşitme kaybının nedenleri nelerdir? Tüm işitme kayıpları kalıcı mıdır?

  • Cevap: İşitme kaybının nedenleri şunlardır: doğuştan gelen nedenler, hamilelik sürecinde annede kızamıkçık, sifiliz enfeksiyonları, bebeğin düşük doğum ağırlığı, doğum sırasıda bebeğin oksijensiz kalması. Diğer işitme kaybı nedenleri ise menenjit, kızamık, kabakulak geçirilmesi, kronik kulak enfeksiyonu, kulakta sıvı toplanması, bazı hastalıkları tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, baş ve kulak yaralanmaları, gürültüye çok maruz kalınması, duyu hücrelerinin yaşlanması ve dejenerasyonu, kulak kiri ve yabancı cisimlerdir. Tüm işitme kayıpları kalıcı değildir. Dış kulakta ya da orta kulakta olan sorunlar çoğunlukla müdahale edilerek tedavi edilir ve işitme normale döner. Salyangoz ya da işitme sinirinde olan sorunlar ise çoğunlukla geri döndürülemez şekilde olur ve kişi bu kayıpla yaşamak zorunda kalır.

5. Kulaklık takıp vaktinin çoğunu bilgisayarda oyun oynayarak geçiren bir kişide baş dönmesi, mide bulantısı ve sesleri yeterince duyamama problemleri görülmesinin nedenleri ne olabilir?

  • Cevap: Sesi çok açmadan kulaklık kullanılsa bile kulağa zarar verebilir. Çünkü kulaklıklar, kulağın hava almaşım engelleyerek kulak içine basınç yapmakta; sinirleri uyaran duyu tüylerinin hassasiyetini azaltmaktadır. Ayrıca kulaktaki sıvı hareketlerinin artmasına, kulaktaki kristallerin konumunun bozulmasına ve denge kaybına neden olmaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 58 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!