Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 35

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 35 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 35

Mikrobiyota üzerine verilen metinden yararlanarak sorulan cevaplayınız.

Vücudumuzun içinde ve dış yüzeyinde çok sayıda faydalı ve zararlı mikroorganizma yaşar. Vücudumuzda yaşayan mikroorganizma topluluğuna mikrobiyota adı verilir. En fazla sayıda ve çeşitte mikroorganizma bağırsaklarımızda bulunur. Bağırsak mikrobiyotası; besinlerin sindirimi, bağışıklık sisteminin desteklenmesi, bazı vitaminlerin üretimi ve beyin faaliyetleri gibi çok farklı vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli roller üstlenir.

Nörobilim araştırmacıları bağırsak mikrobiyotası ve beyin arasında yakın bir ilişki olduğunu düşünüyorlar. Mikrobiyotanın beyin işlevlerini etkilemesinden dolayı bağırsaklara “ikinci beyin” de deniliyor. Yapılan araştırmalarda bağırsak mikrobiyotası ile depresyon, otistik spektrum bozukluğu, Alzheimer, Parkinson, multiple skleroz gibi sinir sistemi rahatsızlıkları arasında bağlantılar olduğu gözlenmiştir. Örneğin kaygı bozukluğu (anksiyete) ve depresyon durumlarında farelerin bağırsaklarında Lactobacil- lus helveticus ve Bifıdobacterium longum bakteri türlerinin düşük seviyede olduğu tespit edilmiştir.

Sinir sisteminin sağlıklı yapısının korunmasında mikrobiyota denilen içimizdeki bakteri ekosisteminin dengeli yapıda olmasının önemi, çeşitli bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuştur. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü araştırmacılarının yaptığı bir çalışmada hamile farelerdeki viral enfeksiyon ve yüksek ateş sonrasında doğan ve otizm benzeri davranış gösteren farelerde, sağlıklı farelerin aksine, anormal bağırsak florası ve kanlarında zararlı bazı metabolitler tespit edilmiştir. Otizmli farelere dışarıdan gıda takviyesi şeklinde bir probiyotik olan Bacteroides fragilis bakteri kültürü verilmesiyle birlikte bağırsaklardaki yararlı mikroorganizma kültürünün dengelendiği ve zararlı metabolitlerin kana karışmasının engellendiği sonucuna varılmıştır.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 35 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!