11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 33
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 33 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 33
3. Alzheimerdan korunmak için neler yapabiliriz?
- Cevap:
Parkinson, beyinde iletişim sağlayan hücrelerin bozulması sonucu dopamin salgılanamamasıdır. Dopamin, ruh hâlini ve hareketleri kontrol eder. Dopamin, vücut hücrelerini kontrol eden ve beyin bölgeleri arasında mesaj ileten bir hormondur. Substantia nigra denilen bölgeden salgılanır. Parkinsonun semptomları; titreme, hareketlerde yavaşlama, denge problemleri, depresif ruh hâli, kas sertliği, konuşmada bozulma, uyku sorunlarıdır. Tedavisinde azalan dopamini yerine koyacak ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar oldukça işe yarar ancak bir süre sonra titreme tekrar gelişebilir. Böyle bir durumda derin beyin sitümülasyonu denilen, halk arasında beyin pili olarak bilinen bir tedavi uygulanır. Parkinson, bazen bunama ile seyreder. Derin beyin sitimülasyonunda beynin belirli bölgelerine elektrotlar, beyin dokusuna zarar vermeden yerleştirilir ve uyarıcı bir cihaza bağlanır. Elektrik sinyalleri verilerek beynin hareketi yöneten bölgeleri aktive edilir. Elektrotlar deri altından, boyundan aşağıya doğru uzun tellerle göğüs derisinin altındaki pille çalışan bir uyarıcıya bağlanır. Ayrıca, farklı güncel tedavi şekilleri de denenmektedir. Bunlardan biri dopamin üreten hücre naklidir. Aşağıdaki görselde Parkinsonun belirtileri, risk faktörleri ve bu hastalığa karşı koruyucu önlemler sembollerle gösterilmiştir. Bu sembolleri anlamlandırarak Parkinsonla ilgili farkındalığımızı artıralım.
11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 33 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.