Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 236

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 236 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 236

3. Simbiyotik ilişki türler arası birlikte yaşam şeklidir. Bu yaşam şekillerini yararlı ve zararlı olmalarına göre nasıl sınıflandırabilirsiniz? Yapacağınız sınıflandırmayı çizerek gösteriniz.

  • Cevap:

2. Yönerge

Afrika’da çekilen bir vahşi yaşam belgeselinden bazı kesitler aşağıdaki metinde verilmiştir. Metinden yararlanarak soruyu cevaplayınız.
Ağaçkakana benzeyen bir kürdan kuşu türü, gergedanlar üzerindeki bit ve keneleri yiyerek besinini temin eder. Bu kuşların içgüdüsü kuvvetlidir, bu sayede yaklaşan düşmanları hissettiklerinde yüksek sesle öterek uzaklaşır ve gergedanları yaklaşan düşmana karşı uyarırlar.
Aldığı uyarı üzerine kaçmaya çalışan gergedan birden etrafının aslanlar ile çevrildiğini fark eder. Gergedan için çok geçtir, aslanların yemi olmaktan kendini kurtaramaz. Karnını doyuran aslanlar bölgeden uzaklaştıktan sonra kalan atıkların üzerine de akbabalar konar.

4. Bu belgeselde yer alan gergedan ile kürdan kuşu, gergedan ile kene, akbaba ile aslan, kürdan kuşu ile kene arasındaki ilişki çeşitlerini açıklayınız.

  • Cevap: Gergedan ile kürdan kuşu arasındaki ilişki mutualizmdir. Bu ilişkide kürdan kuşu, gergedan üzerindeki bit ve keneleri yiyerek besin temin ederken gergedan da üzerindeki parazitlerden kurtulmaktadır. Aynı zamanda kürdan kuşu tehlikeli durumlarda yüksek sesle öterek gergedanı uyarmaktadır. Gergedan ile kene arasındaki ilişki parazitizmdir. Keneler gergedandan emdikleri kan ile beslenirken gergedana zarar vermektedir. Akbaba ile aslan arasındaki ilişki kommensalizmdir. Bu ilişkide akbaba aslanların avından arta kalanlar ile beslenirken aslan bu durumdan olumlu ya da olumsuz etkilenmemektedir.
    Kürdan kuşu ile kene arasındaki ilişki av-avcı ilişkisidir. Bu ilişkide kürdan kuşları, keneleri yiyerek beslenmektedir.

3. Yönerge

Aşağıda canavar otu bitkisinin özellikleri ile ilgili bir metin verilmiştir. Metinden yararlanarak soruyu cevaplayınız.
Canavar otu tam parazit bir bitkidir. Bu nedenle canavar otu tohumlarının çimlenebilmesi için köküne tutunabileceği konak bir bitkiye ihtiyacı vardır. Canavar otunun türüne göre tercih edeceği konak bitki de değişir. Örneğin mavi çiçekli canavar otu konak olarak domates, patates ve tütün bitkilerini tercih ederken, beyaz çiçekli canavar otu mercimek ve baklayı tercih eder.

5. “Domates, patates ve tütün bitkilerinden hangisi mavi çiçekli canavar otunun çoğalabilmesi için en uygun konaktır?” sorusuna cevap verebileceğiniz bir hipotez kurunuz ve hipotezin çözümüne yönelik bir deney tasarlayınız.

  • Cevap:

Hipotez: Çiçek sayısı, mavi çiçekli canavar otunun çoğalmasını etkileyen faktörlerden biridir.
Tahmin: Çiçek sayısı arttıkça oluşacak tohum sayısı da artar. Tohum sayısının artması çoğalmayı hızlandırır. Mavi çiçekli canavar otunun çiçek sayısı, üzerinde konukçu olduğu bitkiye bağlıdır. Deneyin Yapılışı: Eşit boy ve ağırlıkta domates, patates ve tütün bitkileri seçilir.
Bu bitkiler saksılara dikilir ve aynı saksılara mavi çiçekli canavar otunun tohumları da ekilir. Saksıdaki bitkilerin gelişimi için gerekli tüm optimum şartlar sağlanır. Saksıların takibi düzenli olarak yapılır. Mavi çiçekli canavar otunun çiçek açabilmesi için gerekli süre beklenir. Haftalar sonunda domates, patates ve tütün bitkisi üzerindeki mavi çiçekli canavar otunun çiçek sayısı sayılır. Deneyin Sonucu: En çok çiçek sayısına sahip canavar otu hangi bitki üzerinde konukçu ise o bitki, mavi çiçekli canavar otunun çoğalması için en iyi konaktı

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 236 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!