Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 182

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 182 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 182

2. Bir öğrenci B maddesinin glikoz olabileceğini iddia ediyor. Bu görüşe katılır mısınız? Cevabınızı destekleyecek nasıl bir deney düzeneği tasarlayabilirsiniz?

  • Cevap: Katılmam. Çünkü sağlıklı bir insanın idrarında glikoz bulunmaz. B maddesi süzülüyor. Bir kısmı geri emilirken bir kısmı idrarla atılıyor. Glikoz idrarla atılamaz. Bunu ispatlamak için sağlıklı bir insanın idrar örneğine glikoz ayracı olan Fehling çözeltisi ya da Benedict çözeltisi damlatırım. Renk değişimi gerçekleşmez. Böy- lece idrarda glikoz bulunmadığını ispatlarım.

3. Süzülmeyip salgılanan D maddesine örnekler veriniz. Verdiğiniz örneklerden hangileri böbreğin kan pH’sını ayarlama görevini de yaptığını kanıtlar?

  • Cevap: Bazı ilaçlar, boyalar, amonyak, H+, HCO3-, K+ iyonları gibi maddelerdir. Kan pH’ı düşerse yani asidik değer artıyor ise H+ iyonları amonyak ile birleşir ve amonyum oluşturur ve idrarla dışarı atılır, kan bazikleşiyorsa sodyumbikarbonat oluşturularak idrarla dışarı atılır. Bikarbonatın sodyumla birleşmesi ile H+ iyonları kanda artacağı için asiditeyi yükseltir (Solunum ünitesinde karbondioksidin kanda taşınması reaksiyonlarını hatırlayalım.).

4. Glomerulus kılcallarından Bowman kapsülüne geçen sıvıda bulunmayan bir X maddesine havuzcuktaki sıvıda rastlanıyor. Bu madde idrarın yapısına A, B, C ve D maddelerinden hangisinin taşınma yöntemiyle geçmiş olabilir? Cevabınızı gerekçesiyle açıklayınız.

  • Cevap: D maddesinin geçiş yöntemiyle idrara verilmiştir. Bu madde süzülmüyor, demek ki salgılama yoluyla idrara kazandırılıyor.

5. Deniz suyu %3 oranında tuz içermektedir. Kanımızın tuz oranı ise %1’dir. İnsanın fazla miktarda deniz suyu içmesi hâlinde dokularından su kaybedilerek ölüm ortaya çıkabilir. Deniz suyu içmenin ölümle sonuçlanmasının nedenini yukarıdaki hangi panelin işlevi ile açıklarsınız? Gerekçeleriyle birlikte yazınız.

  • Cevap: B panelinde kısmen geri emilim olduğu için minerallerin %2 oranında geri emilimi gerçekleşir. Deniz suyu %3 oranında tuzlu olduğu için %1’lik fazla tuz kanda kalmaktadır. Böbrekler kandaki tuz ve fazla suyu atarak su ve tuz dengesini korumaya çalışırsa da aşırı tuz yoğunluğu sebebiyle böbrekler yeterli bir süzme ve boşaltım yapamazlar. Fazla tuz kanda kalır, dokular fazla su kaybına uğrar ve ölüm gerçekleşir.

6. Yetişkin sağlıklı bir insanda 5 litre kan bulunur. Bu kanın %45’ini kan hücreleri, %55’ini kan plazması oluşturur. Kan plazmasında %4 oranında süzülemeyen kan proteinleri bulunur. Diğer bir deyişle kanın yaklaşık %50’si süzülebilir. Böbreklerden bir günde ortalama 180 litre kan geçiyorsa böbreklerimiz bir günde tüm kanımızı kaç kez temizliyordur?

  • Cevap: 360 litre kanın %50’si 180 litre yapar. Demek ki bir günde 360 litre kan böbreklerden geçmektedir. 360’ı 5’e bölersek (İnsanda 5 litre kan var.) 72 yapar. Böbreklerimiz tüm kanımızı yaklaşık 72 kez temizliyor, demektir.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 182 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!