Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 161

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 161 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 161

Aşağıda verilen metni okuyunuz ve metinden yararlanarak soruları cevaplayınız.

Fok, yunus, balina, deniz fili gibi deniz memelileri uzun süre su altında kalabilirler. Sağlıklı bir insan su altında 2-3 dakikadan fazla nefesini tutamazken Antarktika’daki Wendell foku su altında 20 dakika bazen de 1 saatten fazla kalabilmektedir. Bazı balina türleri ise iki saat nefes almadan suyun altında kalabilir. Su altında deniz memelilerinin bu kadar uzun süre kalmalarının sebebini akciğerlerinin büyük olmasına bağlayabiliriz ama aslında vücut büyüklüklerine orantılandığında denizde yaşayan memelilerin akciğerleri, karada yaşayan memelilerinkinden daha küçüktür. Çünkü deniz memelilerinin akciğerleri suyun altında oksijen deposu olarak görev yapmaz. Oksijen daha çok kanlarında ve kaslarında depolanır. Deniz memelilerinin suyun altında uzun süre nefeslerini tutabilmelerinin diğer nedeni ise aldıkları oksijeni uzun süre verimli bir şekilde kullanabilmeleridir. Deniz memelileri suya daldıklarında kalp atım hızları azalır ve kan sadece kalp, beyin ve kaslar gibi gerekli organlara pompalanır. Kaslara kan akışı ya kısıtlanmış ya da uzun dalışlarda tümüyle kapatılmıştır.

1. Deniz memelileri aldıkları oksijenin büyük çoğunluğunu akciğerlerinde depolamadıklarına göre oksijeni insanlardan daha fazla depolamalarını sağlayan adaptasyonları neler olabilir?

  • Cevap: Deniz memelilerinde kan hacminin vücut hacmine oranı insan- lardakinden yaklaşık 3-4 kat daha fazladır. Kanlarındaki hemoglobin oranı ise insanlardakinin yaklaşık iki katıdır. Diğer bir deyişle oksijeni sahip oldukları yüksek kan miktarı ve hemoglobin sayesinde kanlarında depolamaktadırlar. Deniz memelilerinin kas dokularında oksijen depolayıcı bir protein olan “miyoglobin”in oranı da insanlardaki miyoglobin oranından 10-20 kat daha fazladır. Bu sayede aldıkları oksijeni kanlarında, hemoglobinde ve miyoglobinde depolamaktadırlar.

2. Deniz memelilerinin suya daldıklarında kalp atım hızlarının azalması onlara nasıl bir yarar sağlar?

  • Cevap: Dalış sırasında kalp atışlarını azaltarak organlarına daha az kan gitmesini, dolayısıyla daha az oksijen göndermesini sağlamakta ve bu durum da oksijen kullanımlarını azaltmaktadır. Böylece aldıkları oksijeni daha uzun sürede ve daha verimli bir şekilde kullanabilmektedirler.

3. Deniz memelilerinin uzun süren dalışlarında kaslarına kan akışı ya kısıtlanmış ya da tümüyle kapatılmıştır. Bu durumda kasları enerji ihtiyacını nasıl karşılar?

  • Cevap: Deniz memelileri uzun süren dalışlarında miyoglobine bağlı oksijeni tüketmekte, gerekli ATP’yi daha sonra oksijenli solunum yerine fermantasyonla sağlamaktadır.

11. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 161 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!