“11. Sınıf Akaid Ders Kitabı Cevapları Sayfa 80 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Akaid Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 80

Soru: 26) Hz. Peygamber bir hadisişerifinde toplum hayatını bir gemi yolculuğuna benzetir: "Allah Teala'nın koyduğu sınırlara uygun yaşayanlarla bu sınırları ihlal eden kimselerin durumu bir gemiye binmiş, gemi içerisindeki yerleri kura ile belirlenmiş iki grup insanın durumuna benzer. Bunlardan bir kısmı geminin alt tarafında, bir kısmı da üst tarafında yolculuk etmeye hak kazanmıştır. Alt kattakiler (su ihtiyaçlarını karşılamak için) üsttekile- rin yanına giderler. (Bir süre sonra) '(Sudan) nasibimizi almak için (geminin altından) bir delik açsak da yukarıdakileri rahatsız etmesek/ derler. Eğer yukarıda bulunanlar aşağı- dakilerin isteklerini yapmalarına izin verirlerse gemidekiler hep birlikte helak olur. Fakat onlara engel olurlarsa hem onlar hem de kendileri kurtulur." (Buhari, "Şirket", 6) Buna göre hadiste verilen "geminin delinmesine engel olma" eylemi, kader inancı bağlamında aşağıdakilerden hangisiyle doğrudan ilişkilendirilebilir?

A) İnsanın her şeyi önceden belirlenmiş kaderin bir parçası olarak gördüğü için atıl kalmasıB) Çevresinde gerçekleşen olaylara karşı cüzi iradesiyle insanın müdahale edebilmesiC) Kişinin kendi payına düşenle yetinip toplumdaki meselelerdeki sorumluluğu ilahi takdire bırakmasıD) Geminin batıp batmamasının bir rastlantıdan ibaret olduğunu kabul ederek insanın tedbir almaktan vazgeçmesiE) İnsanın yanlış yöntemlerin doğuracağı olumsuz sonuçları iyi niyetli olmanın ortadan kaldıracağına inanması

  • Cevap:

Soru: 27) Saffet Bey, büyük emekler verdiği zeytin bahçesinde bu yıl beklediği verimi alamamıştır. Yaşanan bu durumu arkadaşıyla paylaşırken şu ifadeleri kullanmıştır: "Ben toprağımı vaktinde sürdüm, ağaçlarımı budadım ve gerekli tüm bakımlarını eksiksiz yaptım. Hasat zamanı gelince de elimden gelenin en iyisini yapmış olmanın huzuruyla sonucu bekledim. Ancak mevsim değişiklikleri sebebiyle mahsul az oldu. Yine de rızkı verenin Allah (cc) olduğuna inanıyor, O'nun takdirine gönül hoşluğuyla boyun eğiyorum. Elhamdülillah, her işte bir hayır vardır." Saffet Bey'in bu yaklaşımı kaderle ilişkilendirilen kavramlar açısından değerlendirildiğinde aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

A) Gerekli önlemleri aldıktan sonra sonucu Allah'a (cc) bırakarak tevekkül sahibi bir duruş sergilemiştir.B) Olumsuz gibi görünen bir durum karşısında dahi Allah'ın (cc) takdirine rıza göstermiştir.C) Hasattan beklediği verimi alamamasını kendi iradesi dışındaki bir durum olarak görmüştür.D) Elde ettiği az miktardaki ürünü Allah'ın (cc) kendisine takdir ettiği bir rızık olarak kabul etmiştir.E) Beklediği başarıya ulaşamamasını Allah'a (cc) karşı görevlerini yerine getirmediğinin bir kanıtı saymıştır.

  • Cevap:

11. Sınıf Meb Yayınları Akaid Ders Kitabı Sayfa 80 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.