10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 130
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 130 Cevapları Öğün Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 130
Divan edebiyatına “yüksek zümre edebiyatı, saray edebiyatı, klasik edebiyat” denmesinin nedenlerini araştırınız. Elde ettiğiniz bilgileri aşağıya yazınız.
- Cevap:
Yüksek Zümre Edebiyatı: Zümre kelime anlamı olarak “topluluk, takım, grup, camia” anlamlarına gelir. Divan edebiyatının Arap ve İran edebiyatlarının etkisiyle, medrese eğitimlerinden geçmiş seçkinlerin oluşturduğu edebiyat olduğu için bu edebiyat döneminin yüksek zümre edebiyatı olduğu görüşünü savunanlar vardır.
Saray Edebiyatı: Saray edebiyatı saray ve çevresine hitap eden edebiyatttır. Divan edebiyatının saray, konak ve medrese gibi devrin yönetim ve öğretim çevreleri ile bunlara yakın olan kesimler içinde varlık göstermesinden dolayı saray edebiyatı denilmiştir.
Klasik Edebiyat: Klâsik sözcüğünü TDK şöyle tanımlıyor: Üzerinden çok zaman geçtiği hâlde değerini yitirmeyen, türünde örnek olarak görülen eser, alışılmış, sanatta kuralcı, kökleşik… Divan edebiyatı; konu, tema ve tür olarak sınırları önceden belirlenmiş, öz ve biçim bakımından belli kurallara bağlı bir edebiyat olduğu için klasik edebiyat da denilmiştir.
10. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 130 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.