10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 112
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 112 Cevapları Öğün Yayınları'na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 112
3. Okuduğunuz şiirdeki iletileri bularak şiiri yorumlayınız.
- Cevap: Allah'a kavuşmak isteği, Allah'a ulaşamamanın derin acısı.
4. Okuduğunuz şiirin temasını belirleyiniz.
- Cevap: İlahi aşk, Allah'a kavuşamamanın verdiği derin acı.
5. Okuduğunuz şiirde ahengi sağlayan özellikleri/unsurları belirleyiniz.
- Cevap:
- Deli gönül ifadesinde kişileştirme
- Gönül çağlamak coşku yönüyle çağlayan sulara benzetilmiş, teşbih (benzetme)
- Aktın yine kanlı yaşım dizesinde mübalağa (abartma)
- dert-çare arasında tezat sanatı
- Gözlerim kanlı yaşı ırmak olup çağlar mısın? dizelerinde mübalağa (abartma), teşbih (benzetme) sanatı vardır.
- "Şu karşıma göğüs geren/ Taş bağırlı dağlar mısın dizelerinde" “taş bağırlı” sözü hem dağların bağrı taştan olduğundan gerçek anlamlı hem de “acımasız” anlamı içerdiğinden mecaz anlamlı olup burada kinaye sanatı vardır.
- "Harami gibi yoluma/ Aykırı inen karlı dağlar"dizelerinde dağları haramiye benzeterek teşbih sanatı, ayrıca teşhis sanatı vardır.
- gönlün akarsular gibi çağlaması
- gözlerinden akan kanlı yaşın ırmak olup çağlaması
- yoluna toprak olmak
- taş bağırlı dağlar
- karlı dağın harami gibi yoluna engeller çıkarması
- Salkım salkım olan bulutun saçını çözüp yaşın yaşın ağlaması
6. Okuduğunuz şiirin nazım biçimini ve nazım türünü tespit ediniz.
- Cevap: Nazım Biçimi: İlahi.
7. Okuduğunuz şiirde söyleyici ile hitap edilen kişi/varlık arasındaki ilişkiyi belirleyiniz.
- Cevap: Söyleyici Allah'a kavuşmak isteyen, ilahi aşk yolunda derin acılar çeken bir sufidir.
8. Okuduğunuz şiirde şiirin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurları bularak şiirdeki millî, manevi ve evrensel değerler ile sosyal, siyasi, tarihî ve mitolojik öğeleri belirleyiniz.
- Cevap: Şiirde Allah yolunda çile çekmek, kendini Allah yoluna adamak, Allah aşkıyla kendinden geçmek gibi değerler vardır.
9. Okuduğunuz şiirin, bağlı olduğu edebî dönemi, akımı, geleneği, topluluğu dikkate alarak şiirdeki edebiyat, sanat ve fikir anlayışlarının yansımalarını değerlendiriniz.
- Cevap: Şiir İslamiyet etkisindeki dini-tasavvufi halk şiiri geleneğine bağlıdır. Şiirde tasavvuf anlayışının yansımaları vardır. Şair ilahi aşkını sade, yalın bir dille ifade etmiştir.
10. Okuduğunuz şiirde, şiirin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurları bulup şiiri ve şairin biyografisini de dikkate alarak şair ile şiir arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.
- Cevap: Şiirde dönemdeki din ve tasavvuf anlayışının izleri görülüyor. Tüm şiirlerinde Allah'a ulaşma çabasıyla duyduğu mutluluk, O'na kavuşma isteğinin coşkusu ve kavuşamamanın verdiği acıyı anlatan Yunus Emre'nin bu ilahisinde de benzer temalar vardır.
Ahmed Yesevî’nin Hikmet'i ile Yunus Emre’nin İlahi'sini aşağıdaki tabloda verilen ölçütlere göre karşılaştırınız.
10. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 112 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok