Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları Öğün Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Öğün Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 108

1. Şiirde işlenen temanın şiirin yazıldığı dönemle ve şairle de ilişkisi vardır. Buradan hareketle okuduğunuz şiirin temasını belirleyiniz.

  • Cevap: Yaptıklarından dolayı pişman olanlar, hatalarından ders çıkaranların tövbe etmeleri gerektiği konu olarak işlenmektedir.

2. Okuduğunuz şiirde ahengi sağlayan özellikleri/unsurları belirleyiniz.

  • Cevap: Şiirde ahengi sağlayan unsurlar olarak, kafiye-redif ve ses tekrarları göze çarpmaktadır. Şiir 12’li hece ölçüsü ile yazılmıştır. Dörtlüklerle yazılan şiirin kafiyelenişi şöyledir:
  • -âşıklarğa        -larğa’lar rediftir.
    – bar
    -ğafillerğa
    -bar

3. Okuduğunuz şiirin nazım biçimini ve nazım türünü tespit ediniz.

  • Cevap:

Nazım biçimi: Didaktiktir ve manzum bir eserdir.

Nazım Türü: Hikmet türündedir.

4. Okuduğunuz şiirdeki edebî sanatları belirleyerek bunların anlama katkısını değerlendiriniz.

  • Cevap:

Tenasüp: Namaz, tevbe, dua gibi anlamca yakın kelimeler kullanılmıştır.

5. Okuduğunuz şiirdeki söyleyici ile hitap edilen kişi/varlık arasındaki ilişkiyi belirleyiniz.

  • Cevap: Söyleyici şairin kendisidir ve Allah yolunda tevbe etmenin önemini bu şiiri okuyan herkese hitaben söylemektedir.

6. Okuduğunuz şiirde, şiirin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurları bularak şiirdeki millî, manevi ve evrensel değerler ile sosyal, siyasi ve tarihî öğeleri belirleyiniz.

  • Cevap: Ahmed-i Yesevî’nin “Divan-ı Hikmet”inden alınan bu şiir onun vezinde, nazımda, dilde, fikirde, inançta coşkunlukta hemen hemen bütün özelliklerini gösteren bir “hikmet”tir. Onun için, “Pîr-i Türkistan” hattâ “Hazret-i Türkistan” denen, İslâm da büyük, Türk’te şuurlu, tasavvufla coşkun Ahmed-i Yesevîyi de bu şiirde görürüz.

7. Okuduğunuz şiirin, bağlı olduğu edebî dönem ve geleneği tespit ederek şiirde görülen edebî, felsefi, estetik anlayışı da dikkate alarak şiirde edebiyat, sanat ve fikir anlayışlarının yansımalarını değerlendiriniz.

  • Cevap: Divan-ı Hikmet, 12. yüzyılda Ahmet Yesevi tarafından dörtlüklerle ve hece ölçüsüyle yazılmış dini, tasavvufi ve öğretici bir eserdir. Dörtlüklerin her birine “hikmet” adı verilmiş ve bu hikmetler Orta Asya ve Anadolu’da yayılarak halkı derinden etkilemiştir. Yesevilik tarikatının da kurcusu olan Ahmet Yesevi daha sonra Anadolu’da kurulan pek çok tarikata kaynak olmuştur.

8. Şairin ne anlatmak istediğini anlamaya yorum denir. Bu hatırlatmadan hareketle okuduğunuz şiirdeki iletileri belirleyerek şiiri yorumlayınız.

  • Cevap:  Metinde Allah’a iyi bir kul olmak için neler yapılması gerektiği anlatılmıştır. Ayrıca metin öğüt niteliği de taşımaktadır.

9. Okuduğunuz şiirin bağlı olduğu edebî dönem ve geleneği dikkate alarak şairin biyografisinden hareketle şair ile şiir arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.

  • Cevap: Hoca Ahmet Yesevi’nin manzumelerinde ve hakkındaki menkıbelerde de tarikat yayıcılığı propagandaya varacak ölçülerde açık görülmektedir. O bir Hoca’dır, öğreticidir ve ahlâkçıdır. Hikmetlerini de ancak o maksatlarla kullanmıştır

10. Özdenetim, insanın iç dünyasındaki duygu ve düşüncelerin, davranış olgunluğuna dönüşme aşamasında amaca uygunluk hâlidir. Buna göre özdenetimle insan kendi eylem ve düşüncelerini gözden geçirerek iç gözlem yapabilir mi? Belirtiniz.

  • Cevap: Özdenetim, öz denetim, özkontrol veya öz kontrol, kişinin toplumda işlev görebilmek için, davranışlarını, duygularını ve arzularını düzenleyebilme becerisidir. Psikolojide bazen duygusal öz-düzenleme ya da öz-düzenleme olarak adlandırılır

10. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 108 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!