Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 7

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 7” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 7

İSLAMLIKTAN ÖNCE

Yönerge: Aşağıda verilen bilgilerden yararlanarak bulmacayı çözünüz.

İSLAMİYET’İN KABULÜNDEN ÖNCEKİ TÜRK EDEBİYATI (?-X. yy.)

SÖZLÜ EDEBİYAT

Koşuk: İslamiyet’in kabulünden önceki zamanlarda sığır (av töreni) ve şölen (ziyafetler) gibi törenler yapılırdı. Koşuklar; bu törenlerde ozan, kam, baksı veya şaman adı verilen kişilerin kopuz eşliğinde, ritimle ve ezgiyle okudukları şiirlerdir. Aşk, kahramanlık, doğa sevgisi temalarının işlendiği; hece ölçüsü ve dörtlüklerle kurulan bu şiirler lirik, epik, pastoral özellikler gösterir. Kaşgarlı Mahmut’un Dîvânu Lugâti’t-Türk adlı eserinde halk ağzından derlenmiş koşuk örnekleri bulunmaktadır.

Sagu: Sevilen, sayılan kişilerin ölümünün ardından düzenlenen yuğ törenlerinde ozan, kam, baksı veya şaman adı verilen şairler tarafından kopuz eşliğinde, ritim ve ezgiyle söylenen şiirlerdir. Ölen kişinin yaptıklarını, yiğitliğini, iyiliğini anlatan bu şiirler destansı bir üslup da taşır. Bu şiirler de tıpkı koşuklar gibi hece ölçüsü ve dörtlüklerle söylenmiştir. Kaşgarlı Mahmut’un Dîvânu Lugâti’t-Türk adlı eserinde yer alan ve halkın ağzından derlenmiş olan Alp Er Tunga Sagusu bu türün en güzel örneğidir. Kaşgarlı Mahmut aynı eserinde koşuk, sav ve destan derlemelerine de yer vermiştir.

Destan: Milletlerin tarihinde iz bırakmış olayların efsanevi ve mitolojik unsurlarla harmanlanmasıyla oluşturulmuş millî karakter taşıyan uzun manzum eserlerdir. Destanlar epik özellikler gösterir. Manzum eserler olmasına rağmen Türk destanlarının çok azı günümüze manzum olarak ulaşmıştır. Elimizdeki Türk destanlarının çoğu düzyazı biçimindedir.

Sav: Atasözünün İslamiyet’in Kabulünden Önceki Türk Edebiyatı’ndaki karşılığıdır. Bazı savlar düzyazı cümlesi özelliği taşırken bazı savların uyaklı olduğu görülmektedir.
Sav Örnekleri: Aç ne yimes tok ne times (Aç ne yemez, tok ne demez.) Közden yırasa köngülden yeme yırar (Gözden ırak olan gönülden de ırak olur.)

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 7 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!