
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 24


“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 24” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 24
Hz. Ali o ağaç dibine geldi. Düldül’ün takati kalmadı zira ejderhanın kokusunu aldı. Hz. Ali indi Düldül’ü salıverdi. Kendisi yayan olup o çeşme katındaki ağaç dibine sancağı dikekodu. Biraz daha ileri yürüdü ejderhanın kokusundan Hz. Ali’nin takati kalmadı. Bu hâlde kuyu kenarına kadar geldi. Kuyu içinde ejderha adam kokusunu alınca kuyu ağzına geldi. Hz. Ali gördü ki bir ejderha ki görenin ödü kopar. Bir ses çıkardı ki çöl ve vadi hep titredi. Ağzından çıkan ateş sahraya düşse yanar bu ejderhanın heybetinden. Ejderha İmam Ali’nin yüzüne baktı ki kendinden korka. Hz. Ali bu kez ejderhaya heybetle baktı. Ejderha hemen kuyu içine gitti.
(…)
Ejderha hemen yerinden kalkıp yanında bir büyük taş var idi ki dört yüz batman idi. Kaldırıp Hz. Ali’nin üzerine attı. Hz. Ali üzerine taş gelirken Zülfikâr’ı tuttu taş iki parça oldu. Ejderha bu heybeti gördü. Hemen Ali’nin yakasına yapıştı şöyle ki, eğer dağ olsa koparırdı. Hz. Ali bir nara atıp havaya sıçradı. Yakası devin elinde kaldı. Ali Zülfikâr’ı çıkardı. “Ya Allah!” deyip öyle çaldı ki devin başı yere düştü.
(…)
Hazreti Ali Cenkleri (Hazırlayan: İsmail Toprak) (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)
Kelime Dağarcığı:
ağu: Zehir. batman: 7,692 kilogram olan ağırlık ölçü birimi. Düldül: Hz. Ali’nin atının ismi. Emiru’l Müminin: Müminlerin emiri. Düldül: Hz. Ali’nin atının ismi. kasavet: Üzüntü. kethüda: Zengin kimselerin ve devlet büyüklerinin buyruğunda çalışan, onların birtakım işlerini gören kimse, kâhya. Mağrip: Kuzeybatı Afrika bölgesi. nakkare: Mehterhanede yer alan, birbirine bağlı iki yarım küre benzeri ve iki değnekle vurularak çalınan bir davul türü. revan: Giden. Şah-ı Velayet: Hz. Ali için kullanılan bir sıfat. Velilerin ve velilik makamının şahı, önderi. revan: Giden.
1. Okuduğunuz metinlerden hareketle cenknameler hakkında neler söyleyebilirsiniz? Açıklayınız.
- Cevap: Olası cevap: Cenknamelerin amacı, dini tebliğ etmek ve yaymaktır. Dinî-ahlaki bilgi vermek, gaza ruhunu canlı tutmaktır. İnsanın kendine ve başkalarına karşı olan yükümlülüklerini yerine getirmesini, güzel huylar edinmesini, kötülüklerden kaçınmasını sağlamaktır.
2. Cenknameler önceleri meddahlar tarafından anlatılarak nesilden nesile aktarılmıştır. Yazılı metinlerin yaygınlaşmasıyla bu anlatılanlar dinleyiciler huzurunda okunmak üzere kaleme alınmıştır. Bu durum neyin göstergesi olabilir?
- Cevap: Cenknameler sözlü halk edebiyatı ürünlerinin yazıya aktarılmış kaynakları, geçiş döneminin ürünleridir.
3. Tarihî şahsiyetlerden hangilerini cenk/er meydanına yakıştırıyorsunuz? Açıklayınız.
- Cevap: Olası cevap: Hz. Muhammet, Hz. Ali, Hz. Hüseyin, Alparslan, Selahattin Eyyubi, Ertuğrul Gazi, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, Fatih Sultan Mehmet, Mustafa Kemal Atatürk, Seyit Onbaşı vs.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 24 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.