Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 133

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 133” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

logo

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 133

1. a) Okuduğunuz metinde Mustafa Kemal’in Erzurum’dan Sivas’a geçerken yaptığı yolculuktan bir kesit yer almaktadır. Bu metin, tarihî bir belge niteliğinde midir? Niçin?

  • Cevap: Olası cevap: Anılar duruma göre tarihî bir belge niteliği taşıyabilir. Ancak başka belgelerle de (yazılı kayıtlar ve dönemi ya da olayı anlatan diğer belgeler vb.) desteklenmelidir. Çünkü anı sahibi yaşananları günü gününe yazmamışsa unutabilir ya da bilmediği başka durumlar olabilir. Bu sebeple anılar kesin bir belge niteliği taşımaz. Ancak bilim, sanat ve siyaset alanındaki tanınmış kişilerin anıları tarihî olayların aydınlatılmasına yardımcı olur.

b) Ağa ile Mustafa Kemal arasındaki konuşmanın sonunda Ağa: “…Yalnız son günlerde bizim Erzurum’u Ermenilere vereceklermiş sözü çıktı. Geldim ki göreyim, kimin malını kime verecekler? Mustafa Kemal yanındakilere: Bu milletle neler yapılmaz, dedi.” ifadelerinden Anadolu insanı ve Mustafa Kemal hakkında hangi çıkarımda bulunabilirsiniz?

  • Cevap: Olası cevap: Bu ifadelerden “Anadolu insanın vatan sevgisi, korkusuzluğu ve kendine güveni ile Mustafa Kemal’in Anadolu insanını çok iyi tanıdığı” fikrini çıkarabiliriz.

c) Yaptığınız çıkarım ile Kurtuluş Savaşı’nda elde edilen başarıyı göz önünde bulundurarak Mustafa Kemal ve askerleriyle Anadolu insanının bağımsızlık iradesi için neler söylersiniz?

  • Cevap: Olası cevap: Kurtuluş Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasını sağlayan iradeyi çok açık bir şekilde anlatmaktadır. Bu irade Mustafa Kemal’den Anadolu insanına ve askerlerimize kadar her ferdin yüreğinde taşıdığı bir iradedir. Anılar da bu iradeyi ortaya koymada oldukça etkilidir.

2. Tarihte yaşanmış olayları aşağıdakilerden hangilerinden öğrenmek daha etkilidir? Niçin?

I. O dönemin tanıklarının anılarından okumak
II. Tarih kitaplarından okumak
III. Sinema filmlerinden izlemek
IV. Romanlardan (anı formatında) okumak

  • Cevap: 

Olası cevap:

“I. O dönemin tanıklarının anılarından okumak” daha etkilidir çünkü o atmosferi kendisi yaşamış ve aktarmıştır. Bu da etkiyi artıran bir durumdur.
“II. Tarih kitaplarından okumak” daha etkilidir çünkü tarih kitapları yazılırken araştırılmadan ve birçok kaynağa ulaşılmadan yazılmaz, diye düşünüyorum. Resmî tarih daima daha etkilidir.
“III. Sinema filmlerinden izlemek” daha etkilidir, sinemacı araştırma yapar ancak gerçeklere bağlı kalıp kalmamak konusunda özgürdür.
“IV. Romanlardan (anı formatında) okumak” daha etkilidir. Çünkü romancı; araştırmadan ve birçok kaynağa ulaşmadan romanını yazmaz. Ancak roman yazarı yeniden kurgulama yaptığından ve etkileyicilik adına gerçekleri değiştirebilir.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 133 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!