
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 130


“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 130” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 130
CÜMLEYİ DOĞRU ANLAMAK
Yönerge: Aşağıdaki bilgi grafiğinden yararlanarak soruları cevaplayınız.
Anlamlarına Göre Cümleler
Olumlu Cümle: Fiil cümlelerinde eylemin gerçekleştiğini/gerçekleşeceğini, isim cümlelerinde ise sözü edilen kavramın mevcut olduğunu bildiren cümlelerdir.
• Biçimce ve anlamca olumlu cümle
• Biçimce olumsuz, anlamca olumlu cümle
Olumsuz Cümle: Fiil cümlelerinde eylemin gerçekleşmediğini/gerçekleşmeyeceğini, isim cümlelerinde ise sözü edilen kavramın mevcut olmadığını bildiren cümlelerdir.
• Biçimce ve anlamca olumsuz cümle
• Biçimce olumlu, anlamca olumsuz cümle
Soru Cümlesi: Bir konuda bilgi edinmek, şüpheleri gidermek ve düşünceleri onaylatmak için kurulan cümlelerdir. Sonlarına soru işareti konur.
• Gerçek soru cümlesi: Cevap gerektiren soru cümlesidir.
• Sözde soru cümlesi: Cevap gerektirmeyen soru cümlesidir.
Ünlem Cümlesi: Sevinç, korku, şaşırma, öfke, üzüntü, seslenme, sitem, heyecan ifade eden cümlelerdir. Sonlarına ünlem işareti konur.
Bilgi Notu: Bir cümlenin yükleminde olumsuzluk bildiren ek veya sözcükler (-ma, -maz, -sız, değil, yok) kullanılmışsa o cümle biçimce olumsuz kabul edilir. Bu ek veya sözcüklerden iki tane kullanılması durumunda ise cümle anlamca olumlu olur.
1. Aşağıdaki cümleleri biçim ve anlam yönünden inceleyiniz. İlgili yerlere olumlu (+) veya olumsuz (-) işaretlerinden uygun olanı koyarak tabloyu doldurunuz.
- Cevap:
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 130 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.