10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Meb Yayınları Cevapları Sayfa 49
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 49 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 49
Sıra SizdeSoru: Aşağıdaki metinden faydalanarak soruları cevaplayınız. MİSAFİR TAŞLARI Toptaş Camii hakkında bir başka anlatı ise bu taşların on bir kardeş tarafından yapıldığına dairdir: "Battalgazi'de bir zaman yaşayan on bir kardeş varmış. Her biri kendi adına yardım amacıyla meydana bir taş dikmiş. Bu taşlar misafirleri ağırlamak ve yardım etmek için kullanılacakmış. Nitekim bu bölgeye gelen misafir hangi taşa oturursa o taşın sahibine misafir olurmuş. Bundan dolayı buraya Toptaş Mahallesi denilmiştir. Halen burada on bir adet top taş bulunmaktadır."
Soru: 1) Misafir taşlarını yaptıran kişiler hakkındaki çıkarımlarınız nelerdir?
- Cevap: Misafir taşlarını yaptıran kişiler yardımsever, paylaşmayı seven ve misafirperver insanlardır.
Soru: 2) Siz bu taşlara oturup bir ailenin evinde misafir olsaydınız o aileye karşı hangi duygulan beslerdiniz? Niçin?
- Cevap: O aileye karşı minnet ve saygı duyardım. Çünkü bana kapılarını açıp yemeklerini, evlerini ve gönüllerini paylaşmış olurlardı.
Soru: Aşağıdaki karekodda verilen çok modlu metinden faydalanarak soruları cevaplayınız.
- Cevap:
Soru: 1) Sunucunun programa başlama şekli hakkındaki düşüncelerinizi paylaşınız.
- Cevap: Sunucu, samimi ve geleneksel bir üslupla programa başlıyor; âşıklık geleneğinin köklülüğünü vurguluyor.
Soru: 2) “Aşık okunmayan bir hece gibi Sabahı bekleyen bir gece gibi Analiz yaptılar sonuç çıkmadı Aşık bilinmeyen bilmece gibi dizelerinin sunucu tarafından dile getirilmesinin sebepleri neler olabilir?
- Cevap: Bu dizelerle âşığın tanımlanması zor, derin ve gizemli yönü anlatılıyor. Sunucu, âşığın değerini ve anlaşılması güç tarafını izleyiciye aktarmak istemiştir.
Soru: 3) Program sunucusu, atışmayı tanımlarken neleri önceliyor? Bunun sebepleri neler olabilir?
- Cevap: Atışmanın rencide etme değil, irticalen (doğaçlama) şiir söyleme olduğunu önceliyor. Çünkü izleyicinin doğru anlaması, geleneğin özünün korunması önemlidir.
Soru: 4) Aşık atışması sırasında âşıkların hangi özellikleri ön plana çıkmaktadır?
- Cevap: Âşıkların doğaçlama söyleme gücü, hazırcevaplıkları, söz sanatlarını kullanmaları ve dini–ahlaki değerleri öne çıkıyor.
Soru: 5) a) Âşık atışmasında hangi değerlerin vurgulandığını örneklerle açıklayınız.
- Cevap: Vefa, sözünde durma, doğruluk, Allah’a bağlılık gibi değerler vurgulanıyor. Örneğin “sözünden dönen savaşına bela getirir” dizesi sözünde durma değerini gösteriyor.
Soru: b) Âşık atışmasında seçilen konulara değerlerin yansıtılmasının sebepleri hakkındaki düşüncelerinizi paylaşınız.
- Cevap: Değerlerin yansıtılma sebebi, âşıklık geleneğinin sadece eğlence değil, topluma öğüt ve yol gösterme işlevi taşımasıdır.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 49 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok