10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 99 (MESEM)
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 99 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 99 (MESEM)
Aşağıdaki parçada Bihruz Bey’in Periveş Hanım’a aşkını anlatan bir mektup yazması ve mektubu ona vermek için onu ilk kez gördüğü Çamlıca’da beklemeye başlaması anlatılmaktadır.
Bir aralık yine yerinden fırladı, kapıya doğru gitti. Bir zincirin halkaları gibi birbirini izleyerek tur atan arabaların geçişine içeriden üzüntüyle bakıyordu. Birdenbire baştan ayağa vücudu bir titremeye tutuldu. Yüzü önce kızardı, sonra sarardı, daha sonra yemyeşil oldu. Bulunduğu noktadan sol tarafa koşmak istedi. (…) Bu kadar telaşın, heyecanın, hareketin nedenini okurlarımız tahmin etmiştir. Beyefendi önce kapıdan arabaların geçişini seyrederken sevgilinin hayalini sıradan bir kira arabası içinde görmüştü.
Gerçekten de Periveş Hanım, Çengi Hanım’dan başka Gülşeker Hanım adında diğer bir genç arkadaşıyla beraber gelmişlerdi. Fakat Gülşeker Hanım’ın kılık kıyafeti parka yayan girip dolaşacak kadar düzgün olmadığından girmekten vazgeçmişlerdi. Bir iki saatten beri parkın çevresinde arabayla dolaşıp duruyorlardı. Bihruz Bey ise sevgilisini bahçenin içinde beklerken bir yandan da açık kapının önünden geçen arabaları gözden kaçırmıyordu. Bunların içinde landoya benzer bir şey göremediğinden, sarışın hanımın böyle adi bir kira arabasıyla böyle modern bir mesire yerine gelmeye tenezzül edebileceğine ihtimal veremediğinden, sıradan kira arabalarına dikkat bile etmiyordu. Gözleri hep geçen haftaki süslü, zarif landoyu arıyordu.
Bihruz Bey o hızla iki dakika sonra yukarıki kapıdan çıktı. İçinde sevgilisi olan arabanın rengine, biçimine, arabacının kılık kıyafetine, hayvanların renk tonuna ayrı ayrı dikkat etmişti. Şimdi o arabanın tekrar önünden geçmesini bekliyordu. Birbiri ardınca giden bu araba zinciri ise, o mahşeri kalabalık arasında pek ağır hareket ediyor, arabalar bin bir güçlükle ilerleyebiliyordu. Beyefendi, bastonuna dayanıp bir kenarda durdu, arabanın geçmesini bekledi.
Aradan beş dakika geçmedi ki sevgilisinin bulunduğu araba köşeyi döndü. Tam Bey’in bulunduğu noktanın hizasına gelince Bihruz Bey ceketinin cebinden aşk mektubunu çıkarıp eline aldı. Birkaç adım ilerledi. Arabanın içinde kırıtarak tebessümlere başlayan Periveş Hanım’a saygılı bir reverans yaptıktan sonra Fransızca olarak “Matmazel!.. Acı çeken, perişan gönlümün konuşan fotoğrafı olan bu mektubu, yüce zatınıza takdim etmeme müsaade buyurunuz!” diyerek, araba ilerledikçe o da yanı sıra tazı gibi koşarak mektubu uzattı.
Bunun üzerine genç hanımların ikisi birden kahkahalarla gülmeye başladılar. Bunların karşılarında oturan Çengi Hanım da “Hadi, hadi!.. Çekil oğlum!.. Ayıptır! Her kuşun eti yenmez!” diyerek Bihruz Bey’i arabanın yanından uzaklaştırmaya çalışıyordu.
Fakat bu dakikada Bihruz Bey’in duman içinde bulunan gözleri hiçbir şey görmediği gibi kulaklarında asabi bir uğultu başlamıştı. Söylenenleri duymuyordu. Gülşeker Hanım, Bey’in haline acıdığından dolayı değil, bu püsküllü belayı başlarından savmak için kolunu uzattı, elinden mektubu aldı. Bey de oradan çekildi.
Bihruz Bey bu esnada adeta sersemlemişti. Arabadan ayrıldıktan sonra bıraktığı noktaya geldi durdu. Markalı mendilini çıkardı. Alnından, şakaklarından fışkıran terleri silmeye başladı. Mektup takdim etmek için arabaya sırnaştığını görenler onu birbirlerine gösterip gülüşüyorlardı.
(…)
Bihruz Bey mektubu verdikten sonra Periveş Hanım’ı İstanbul’un her yerinde aylarca aramasına rağmen bir daha göremez. Bihruz Bey’in yalan konuşmayı seven, yalanlarıyla onu kandıran iş yerinden arkadaşı Keşfi Bey, Periveş’in tifodan öldüğünü söyler. Bihruz Bey çok üzülür ve bu aşktan umudunu keser.
Aşağıdaki parçada Bihruz Bey’in İstanbul sokaklarında gezerken Periveş Hanım’a benzettiği bir kadını tesadüfen görmesi ve onunla konuşması anlatılmaktadır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 99 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.