![](/wp-content/uploads/2022/10/play-store-uygulama.gif)
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 26 (MESEM)
![](/wp-content/uploads/2022/08/10-sinif-turk-dili-ve-edebiyati-ders-kitabi-cevaplari-sayfa-26-mesem.jpeg)
![](/wp-content/uploads/2022/10/kitap-uygulama.gif)
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 26 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 26 (MESEM)
Aşağıdaki çalışmaları “Kerem ile Aslı” adlı metni esas alarak yapınız.
1. Kerem ile Aslı hikâyesinin ortaya çıkmasında farklı inançların bir arada yaşanmasının etkisini açıklayınız.
- Cevap: Kerem ile Ermeni Papaz’ın kızı olan Aslı’nın hikayesidir bizlere anlatılan. Bu da o dönemki toplumlar arasındaki inanç farklılıklarının yol açtığı sorunları anlatmaktadır. Bu bakımdan bu farklılıkların bu hikayenin oluşmasında büyük etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
2. Hikâyenin konu ve teması nedir?
- Cevap:
Konu: Kerem ile çok sevdiği Aslı’nın inanç farklılıkları ve araya giren bir çok kötülüğe rağmen büyüyen aşkları
Tema: Metinde üzerinde durulan tema “aşk”tır. Bu aşk öyle yücedir ki âşık kavuşma arzusuyla bütün engelleri aşmaya çalışır.
3. Hikâyedeki temel çatışmayı ve bu çatışma etrafındaki diğer çatışmaları belirleyiniz.
- Cevap: Hikayedeki en büyük çatışma Kerem’in kızını almasını istemeyen Papaz’ın devamlı olarak zorluklar ve yeni görevler çıkarmasıdır. Diğer çatışmalar bu çatışma etrafında gelişir.
4. Hikâyedeki şahıs kadrosunu, konuşmalardan yararlanarak tanıtınız.
- Cevap:
5. Hikâyede anlatılanlar nerelerde geçmektedir?
- Cevap: Kerem ile Aslı hikâyesindeki mekânlar şunlardır: Bahçe, Lâleli Dağı, Zindan, Okul, Konak, Erciyes, Isfahan, Revan, Pasinler, Kars, Âşıklar kahvesi, Erzurum, Han, Sivas, Hasankale, Kayseri, Çalılık. Bu mekânların bazıları olayların geçtiği yerler olarak, bazıları ise sadece yer adı olarak geçmektedir. Kerem ve Aslı metnindeki mekânlar, hikâyedeki olayların mekânla birlikte değişebildiğini göstermektedir. Eğer hikâyenin mekân özellikleri değiştirilirse olay örgüsü de değişir.
6. Metinden alınan aşağıdaki parçada kullanılan bakış açısını belirleyiniz.
Biz gelelim Şah’a. Bunlar İsfahan’da düğün tedarikini tekmil edip Isfahan halkı gelin almaya Zengi’ye gittiler. Kerem bunlara: “Ben önden gideyim, sizler yavaş yavaş gelin” deyip atını sürdü. Bir de giderken yolda baktı ki birkaç ihtiyar acele giderler.
- Cevap: Gözlemci Bakış açısı vardır. Burada anlatıcı hiç yorum katmaz gördüklerini aktarır okura.
7. Metinden alınan aşağıdaki parçada hangi anlatım biçimi kullanılmıştır?
Kerem: “Bu taraftan bir keşiş geçti mi?” dedi. Onlar da: “Beli geçti, ama onlar Tiflis’e gitti” dediler. Keremgil ertesi gün yola revan olup bir gün Tiflis’e vasıl oldular. Atlarını bir hana bağlayıp bir kahveye geldiler.
- Cevap: Burada öyküleme anlatım biçimi kullanılmıştır. Okura olay bir öykü şeklinde sunulmaktadır.
8. Hikâyede dönemin dinî ve sosyal hayatıyla ilgili hangi unsurlara yer verilmiştir?
- Cevap: Halk hikâyeleri İslami dönemde oluşmuş edebi eserlerdir. Bu hikayelerde Müslüman halkın sosyal hayatının, kültürel yapısının ve inanışlarının izlerini görmek mümkündür. “Kerem ile Aslı” hikayesinde Kerem müslüman; aşık olduğu Aslı ise keşişin kızıdır. Hikaye boyunca bu dini farklılıktan kaynaklanan çatışmayı görmekteyiz. Kerem’in Hak aşığı olması, keramet (olağanüstülük) göstermesi de hikayedeki dini anlayışı yansıtır. Hikayede geçen “şah”, “bey” gibi kavramlar dönemin siyasi yapısını yansıtır
9. Hikâyenin sonunda Aslı’nın giydiği büyülü elbise yüzünden Kerem “ah” çekerek alev almış, Aslı da Kerem’in küllerini saçlarıyla toplamak isterken yanmıştır. Hikâyenin mutlu sonla bitmemesi, hikâyeyi dinleyenleri nasıl etkilemektedir?
- Cevap: Aslında bizim kültürde oluşmakta olan aşk acıtır veya aşkın sonu ölümdür gibi yanlış bir kanı ne yazık ki bu hikayede de karşımıza çıkar. Okur aslında aşıkların kavuşmalarını diler ancak o dönemin anlayışı doğrultusunda anlatıcı onları kavuşturmaz. Okur da elbette ki hem şaşırır hem de çok üzülür bu duruma.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 26 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.