10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 276
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 276 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 276
3. Mavi Yolculuk adlı metinde geçen “Yer yüzünde çoraklaşan topraklarımız ne haldeyse, denizlerimiz de öyle” ve ” Biz yalnız toprakların değil, denizlerin bile hakkından geliyoruz.” ifadelerinden ne anlıyorsunuz? Açıklayınız.
- Cevap: “Yeryüzünde çoraklaşan topraklarımız ne haldeyse, denizlerimiz de öyle” ve ” Biz yalnız toprakların değil, denizlerin bile hakkından geliyoruz.” ifadesinden topraklarımızı verimli kullanamadığımız gibi artık denizlerimizin de yanlış avlanma yüzünden verimsizleştiğini, balık yönünden fakirleştiğini anlıyorum.
4. Metinde içeriğin doğal, toplumsal veya bireysel gerçeklikle ilişkisini inceleyiniz.
- Cevap: Metinde denizlerimizin yanlış uygulamalar sonucu balık varlığının azalmasına yönelik eleştiriler vardır. İnsanların yaşadığı yeri beğenmeyip başka yerleri tercih etmeleri toplumsal bir eleştiridir ve yazar bu durumlarla ilgili görüşlerini, izlenimlerini yaptığı geziyle ilgili detayların içinde okuyucuya aktarmıştır.
5. Metinde birbirine karşıt olay ve durumları tespit ederek karşıtlıklardan yararlanmanın metne katkısını açıklayınız.
- Cevap:
– Yazar Altınoluk’la ilgili çok güzel şeyler duymuş olmasına rağmen yöre halkı için bunların bir önemi yoktur. Yazar, bu karşıtlığı insanların sahip oldukları güzelliklerin farkında olmamalarını vurgulamak için kullanmıştır.
– Balıkçının balık tutmak için çırpınıp hiç balık tutamaması denizlerimizin içinde bulunduğu kötü durumu daha belirgin şekilde ortaya koymuştur.
– Aslında çok güzel yerler olma potansiyeline sahip olan Ayvalık ve Cunta’nın çirkinliği ve bakımsızlığının ifadesi ile yöre halkı ve idarecilere bir mesaj verme amacı taşımaktadır.
– İnsanların doğup büyüdükleri yerleri hor görmeleri de yazar tarafından eleştirilmektedir.
– Teknede üşümemek için insanların kat kat giyinmesi sonucu teknedekilerden birinin “Herkes yatmak için soyunur, biz giyiniyoruz!” demesi hoş bir espri olmuştur.
– “Bak, bak, dedi Melih, ay bu gece sallanıyor, her gece sallanmaz.” ifadesi de denizin çok dalgalı olmasını esprili bir şekilde ifade etmek için kullanılmıştır.
6. Metindeki bilgiler, düşünceler arasındaki tutarlılığı ve konu akışındaki uyumu değerlendiriniz.
- Cevap: Metinde gezilip görülen bir yerle ilgili bilgiler kişisel izlenimlerle verilmiştir. Yazar denizlerdeki balık varlığının azalması saptamasına kendi gözlemleri sonucunda ulaşmıştır ve tutarlıdır ve konunun akışına uygun bir şekilde verilmiştir.
7. Metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyiniz.
- Cevap:
– Metnin ana düşüncesi denizlerimizdeki balık türleri ve sayısının her geçen gün azalmasıdır.
– Yöre halkının Altınoluk’tan haberdar olmaması, insanımızın yaşadığı yere karşı yabancılığı ve olumsuz yaklaşımı, Ayvalık’ın çok daha güzel bir yer olma potansiyeline sahip bir yer olması metindeki yardımcı düşüncelerdir.
8. Daha önce işlediğiniz anı türünün özelliklerinden hareketle anı ve gezi yazısı türlerinin benzer ve farklı yönlerini belirleyiniz.
- Cevap:
– Anıda bir olay üzerinden belli bir zaman geçtikten sonra akılda kaldığı kadarıyla anlatılır, gezi yazısı ise daha gezi yapılırken yapılan gözlemler ve bazen de tutulan notlarla kısa süre içinde kaleme alınır.
– Gezi yazısında mutlaka bir yere gitme, görme söz konusudur; anıda böyle bir durum yoktur.
– Gezi yazısının merkezinde gezilip görülen yerler vardır, anının merkezinde ise insan vardır.
– Gezi yazıları genellikle görsellerle desteklenir, anıda böyle bir durum genellikle söz konusu değildir.
– İkisi de kişisel hayatı konu alan metinlerdendir.
– İkisinde de dil göndergesel işlevdedir.
– İkisinde de açıklama, öyküleme ve betimlemeye yer verilir.
9. Mavi Yolculuk adlı metni Belgrad metniyle aşağıdaki tabloda verilen özelliklere göre karşılaştırınız.
- Cevap:
Mavi Yolculuk
Tür: Gezi yazısı
Biçim: Düzyazı
Dil ve üslup: Açık, anlaşılır bir dil yer yer öznel ve eleştirel ifadeler
Anlatım teknikleri: Açıklama, öyküleme, betimleme
İçerik: Denizlerimizdeki balık türü ve sayısının azalması, Ayvalık ve civarıyla ilgili izlenimler
Belgrad
Tür: Gezi yazısı
Biçim: Düzyazı
Dil ve üslup: Yabancı sözcüklerin daha fazla kullanıldığı biraz daha ağır bir dil ve yer yer duygusal ifadeler
Anlatım teknikleri: Açıklama, öyküleme, betimleme
İçerik: Belgrad’la ilgili izlenimler ve Belgrad’ın vaktiyle bir Türk şehri olması, Belgrad’ın İstanbul’a benzeyen yönleri
➜ ÇÖZÜMLÜ CEVAP KAĞIDI
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 276 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.