“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 117 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 117


1-6. soruları aşağıdaki şiire göre cevaplayınız. HELE BİR DÜŞÜN Kİ GÖZÜMÜN NURU Hele bir düşün ki gözümün nuru Bu kadar parayı sana kim verdi Bazı fukaraya bulma kusuru Mesti kundurayı sana kim verdi Anadan doğunca kürkün var mıydı Üryan gelmedin mi börkün var mıydı Torba torba mecidiyen var mıydı Tükenmez parayı sana kim verdi Kuş tüyü döşekte yattın uzandın Haftada bir çeşit geydin özendin Aferin aklına sen mi kazandın Şu tompu tarlayı sana kim verdi Dinle Ruhsatî’ yi ne diyom sana İyi bir öğüttür sanma ki çene Çalışmayla verse verirdi bana Bu köşkü sarayı sana kim verdi
1. Şiirin temasını belirleyiniz.
  • Cevap: Şiirin teması hak etmeden kazanmaya eleştiridir.

2. Şiirde ahengi sağlayan ögeleri (ölçü, uyak, redif, asonans, aliterasyon, sözcük tekrarı vb.) belirleyerek bunların şiire katkısını değerlendiriniz.
  • Cevap:

- Ölçü: 11’li hece ölçüsü
- Uyak:
  • İlk dörtlükte “uru” zengin kafiye, “ra” tam kafiye.
  • 3 ve 4.dörtlüklerde “ay” tam kafiye.
  • 2.dörtlükte “rk” tam kafiye.
  • 3. dörtlükte “zan” zengin kafiye.
  • 4. dörtlükte “sana ve bana” kelimelerinde “an” tam kafiye.

- Redif:
  • İlk dörtlükte “yı sana kim verdi”
  • 2. dörtlükte “var mıydı”
  • 3. dörtlükte “dın”
  • 4. dörtlükte “sana ve bana” kelimelerinde “a”

- Sözcük tekrarı: “sana kim verdi”, “var mıydı” sözcükleri ile yapılmıştır.
- Aliterasyon: İkinci dörtlükte, “r” 3.dörtlükte, “ş, z”, son dörtlükte “s”  ünsüzü ile yapılmıştır.
- Asonans: İlk dörtlükte “a, u”,  ikinci dörtlükte “a, e, ü”, üçüncü dörtlükte “a”, son dörtlükte “a,i”  ünlüsü ile yapılmıştır.
3. Şiirin nazım biçimini ve nazım türünü tespit ediniz.
  • Cevap: Nazım biçimi koşma, nazım türü taşlamadır.

4. Şiirde söyleyici ile hitap edilen kişi arasındaki ilişkiyi belirleyiniz.
  • Cevap: : Şair bu şiirde hak etmeden kazanç elde eden insan tipini eleştirmektedir.

5. Şiirdeki isim tamlamalarını bularak bunların metindeki işlevlerini belirleyiniz.
  • Cevap:
Şiirdeki isim tamlamaları şu şekildedir:
  • Gözümün nuru: Belirtili isim tamlaması
  • Kuş tüyü: Belirtisiz isim tamlaması (Sıfat görevinde kullanılmıştır, yatak kelimesinin sıfatıdır.)

6. Şiirde günümüz yazım kurallarına uymayan kullanımları belirleyiniz.
  • Cevap:
Günümüz yazım kurallarına uymayan kullanımlar:
  • Geydin: Giydin
  • Diyom: Diyorum

7. Alp Er Tonga öldi mü İsiz ajun kaldı mu Ödlek öçin aldı mu Emdi yürek yırtılur
Yukarıdaki dizelerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Düz uyak düzenindedir. B) Yarım uyak kullanılmıştır. C) Redifle e yer verilmiştir. D) Bir sagudan alınmıştır. E) Yabancı kelimeler ağırlıklıdır.
  • Cevap: E

8. Meni candan usandurdı cefâdan yâr usanmaz mı Felekler yandı âhumdan murâdum şem’i yanmaz mı
Bu dizelerdeki edebî sanat aşağıdakilerden hangisidir? A) Mübalağa B) Tevriye C) Hüsnütalil D) Kinaye E) Teşbih
  • Cevap: A

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 117 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.