10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 84
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 84
Soru: 4) Dîvânu Lugâti’t-Türk’ten alınan bölümden hareketle metnin yazarının kişiliğiyle ilgili çıkarımlarda bulununuz. Ulaştığınız sonuçları arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Bu metinden, Dîvânu Lugâti’t-Türk’ün yazarı Kaşgarlı Mahmud’un kendine güvenen, bilgili ve Türk diline derin bir sevgi besleyen biri olduğunu çıkarabiliriz. Türk boylarının dillerini araştırıp en iyi şekilde derleyerek büyük bir özenle çalıştığı ve bu eseri geleceğe kalıcı bir miras bırakmak amacıyla yazdığı anlaşılıyor.
Soru: 5) Atebetü’l-Hakâyık’tan alınan metindeki ilk dörtlüğün temasını ve konusunu söyleyiniz.
- Cevap: Dörtlüğün teması güzel sözdür. Konusu ise güzel sözün faydaları ve kötü sözün zararlarıdır.
Soru: 6) Edib Ahmed Yüknekî’nin “Onun için işte bu Türkçe kitabı çıkardım. İster bunu kâfi bul, ey dost, ister ilâve et.” ifadesi Atebetü’l-Hakâyık metnine hangi değeri katar? Siz bu değeri nasıl ifade edersiniz?
- Cevap: Edib Ahmed Yüknekî’nin bu ifadesi Atebetü’l-Hakâyık’a tevazu ve açıklık değeri katar. Yazar eserin eksik olabileceğini kabul ederek okuyucunun katkı yapmasına açık olduğunu gösterir.
Soru: 7) Dîvân-ı Hikmet’ten alınan “Eyâ dostlar öz cânıma cefâ kıldım” dizesinde Ahmed Yesevî kime ya da kimlere seslenmektedir? Açıklayınız.
- Cevap: Ahmed Yesevî bu dizede kendisiyle birlikte tekkede vaktini geçiren dervişlere seslenmektedir. Ömrüne dair pişmanlıklarını anlatıyor.
Soru: 8) Günümüzde yazılan kişisel gelişim kitaplarından yola çıkarak geçiş dönemi eserlerinin kişisel gelişime katkısı hakkında neler söyleyebilirsiniz? Çıkarımlarınızı arkadaşlarınızla sınıfta tartışınız.
- Cevap: i ve ahlaki anlayışlarını geliştirmelerine yardımcı olur. Kişisel sorumluluk ve manevi olgunluk kazandırarak insanları geliştirir. Kendi eksikleri sorgulama ve yanlışlarının farkına varmalarını sağlayarak kişisel gelişim kitaplarının sunduğu düşünceleri destekler.
Soru: Aşağıdaki metinde geçen isim tamlamalarının altlarını çiziniz. Bulduğunuz isim tamlamalarının işlevlerini söyleyiniz.
Ben onların en uz dillisi, en açık anlatanı, akılca en incesi, soyca en köklüsü, en iyi kargı kullananı olduğum halde onların şarlarını, çöllerini baştan başa dolaştım. Türk, Türkmen, Oğuz, Çiğil, Yağma, Kırgız boylarının dillerini, kafiyelerini belliyerek faydalandım; öyle ki, bende onlardan her boyun dili, en iyi yolda yerleşmiştir. Ben onları en iyi surette sıralamış, en iyi düzenle düzenlemişimdir.
- Cevap:
onların … dillisi, onların …anlatanı, onların incesi, onların … köklüsü, onların … kullananı, onların şarlarını, onların çöllerini” ifadeleri belirtili isim tamlamasıdır.
“Türk, Türkmen, Oğuz, Çiğil, Yağma, Kırgız boylarının dillerini, kafiyelerini” Türk boylarının dilleri, Türkmen boylarının dilleri, Oğuz boylarının dilleri, Çiğil boylarının dilleri, Yağma boylarının dilleri, Kırgız boylarının dilleri” zincirleme isim tamlamasıdır.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 84 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.