10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 45
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 45 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 45
METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME
Soru: 1) Hikâyenin sonundaki “kül olmak” deyimi ile “Kerem gibi yanmak” tabirinin bağlantısı olabilir mi? Düşüncelerinizi söyleyiniz.
- Cevap: Evet, olabilir. Kerem gibi yanmak ifadesi Kerem’in aşkı gibi bir aşkla yanmak ve bu yolda can vermek, kül olmak olarak anlaşılır.
Soru: 2) Okuduğunuz hikâyede Kerem’in, rüyasında pir elinden aşk şerbeti içmesi ona nasıl bir özellik kazandırır?
- Cevap: Kerem’in rüyasında pir elinden aşk şerbeti içmesi ona aşkı ve tutkusuyla dolu bir karakter kazandırır. Bu, onun Aslı’ya olan derin sevgisini ve bu sevginin hayatını nasıl etkilediğini gösterir.
Soru: 3a) Okuduğunuz halk hikâyesindeki temel çatışmadan yola çıkarak; Metindeki çatışma unsuru sizin başınıza gelse nasıl davranırsınız?
- Cevap: Halk hikâyesindeki temel çatışma, aşk ve dinî farklılıklar arasında yaşanan zorluklardır. Eğer benzer bir çatışma yaşasaydım, öncelikle aşk ve değerler arasında denge sağlamaya çalışırdım. Ayrıca, yaşadığım zorlukları anlamak ve çözmek için açık bir iletişim kurar ve sabırlı davranırdım.
Soru: b) Metindeki çatışma unsurunun konuya ve temaya katkısını belirtiniz.
- Cevap: Metindeki çatışma unsuru, aşk ve dinî farklılıklar arasındaki zorluklardır. Hikâyede herhangi bir çatışma olmadan kahramanlar hemen isteklerine kavuşsa o hikâyenin herhangi bir değeri ve derinliği olmaz. Çatışma sayesinde okuyucular metni okuyor ve heyecanla sonunu merak ediyorlar.
Soru: 4) Sözlü kültürün ürünü olan Kerem ile Aslı halk hikâyesi sizce sinema ve romanları nasıl etkilemiştir? Düşüncelerinizi paylaşınız.
- Cevap: Bu hikâye sinemayı ve romanları teması, konusu, kahramanları, çatışması gibi açılardan etkilemiştir. Aynısı olmasa da benzerlerini kendi eserlerinde kullanmışlardır.
Soru: 5) Okuduğunuz metinde nazım ve nesrin bir arada kullanılmasının nedeni ne olabilir? Tartışınız.
- Cevap: Nesrin kullanıldığı bölümlerde olaya dair yerler anlatılırken nazım kullanılan bölümlerde duygular anlatılır. Bu şekilde bir anlatımın belirlenmesi hem duygusal hem de olay yönünü güçlendirir, metni daha etkileyici hale getirir.
Soru: 6) Okuduğunuz Kazılık Koca Oğlu Yigenek Destanını Beyan Eder Hanım Hey ve Kerem ile Aslı hikâyelerinin benzer ve farklı yönlerini aşağıda verilen tablodaki ilgili boşluklara yazınız.
- Cevap:
Benzerlikler: Her iki hikâyede de gerçeğe yakın kişiler ve olaylar anlatılmıştır. Dil sadedir. Nazım ve nesir iç içedir. Dönemin gerçekliğini yansıtırlar.
Farklılıklar: Metinlerin temaları farklıdır. Kerem ile Aslı hikâyesinin anlatıcısı aşıklar ya da halk ozanlarıdır. Kazılık Koca Oğlu Yigenek Destanını Beyan Eder Hanım Hey hikayesinin anlatıcısı Dede Korkut’tur.
Soru: Aşağıdaki cümlelerde geçen fiilimsileri ve bu fiilimsilerin türlerini tabloya yazınız
- Cevap:
Oğlan da eyvah bir andaç almak hatırıma gelmedi…
- Fiilimsi: almak
- Fiilimsinin Türü: isim-fiil
Şahin kuşu sürüp bir bahçe içine indi.
- Fiilimsi: sürüp
- Fiilimsinin Türü: zarf-fiil
Derdini saklayan derman bulamaz ve babalık hakkı ödenemez.
- Fiilimsi: saklayan
- Fiilimsinin Türü: sıfat-fiil
Soru: Ferhat ile Şirin, Tahir ile Zühre, Köroğlu adlı halk hikâyelerinden birini okuyunuz. Okuduğunuz hikâyenin diğer edebî türlere yansımaları hakkındaki düşüncelerinizi paylaşınız.
- Cevap: Ferhat ile Şirin hikâyesinden ilham alan birçok roman ve şiir yazılmıştır. Tiyatro eserleri oynanmıştır. Ayrıca Ferhat’ın dağı delmesi gibi sahnelerden etkilenerek sinemaya da uyarlanan şekilleri de vardır.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 45 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum