10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 31
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 31 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 31
Soru: 20) Güncel yaşam romana nasıl yansıyorsa tarih de romana öyle yansır: Romancının yaratacağı roman kişileriyle. Bunun için “tarihî roman” yerine “tarihten söz açan roman” demek bence daha yerinde olur. Romancı, araştırmalar yapabilir, topladığı belgelerden yararlanabilir ama sıra yazmaya gelince işinin tarih yazmak değil, roman yazmak olduğunu unutmamak zorundadır; bunun için topladığı bilgiler, belgeler buzdağının denizin altında kalan büyük bölümü gibi olmalıdır, göze batmamalıdır. Çünkü romancı, o bilgileri, o belgeleri aktarmayacaktır romanına; roman kişilerinin düşünüşlerinin, davranışlarının nasıl biçimlendiğini gösterirken yararlanacaktır o bilgilerden, o belgelerden. Bu parçadan hareketle edebiyat tarih ilişkisini açıklayınız.
- Cevap: Edebiyat, tarihle derin ilişkiler geliştirmek zorundadır. Mesela bir yazar tarihî bir olayı veya dönemi eserinde işleyecekse o dönemi çok iyi bilmek zorundadır. O dönem üzerine yazılan tarihî kaynakları okumalıdır. Ancak edebiyat eseri yazan kişi bu bilgileri aldıktan sonra da edebiyatına dönüp eserini vermelidir.
Soru: 21) Aşağıdaki cümlelerde yazım yanlışlarını belirleyiniz. Doğru yazılışlarını cümlenin karşısındaki boşluğa yazınız.
- Cevap:
a) Kitabım 2005’de yayımlandı. (2005’te)
b) Nasıl olduda beni hatırlayamadı, bir türlü anlayamadım. (oldu da)
c) Burada Ahilik geleneği yaşatılıyor ve her Cuma tören yapılıyor. (cuma)
ç) Oyunumuzun ikinci perdesi birazdan başlıyacak. (başlayacak)
d) Herşeyi bir kenara bırakıp gideceğim. (Her şeyi)
Soru: 22) Aşağıdaki harflendirilmiş kutucuklardan hangisinin yerine “Anılar ve gezi yazıları tarih bilimine kaynaklık eder.” ifadesi getirilirse edebiyat ve tarih ilişkisinde bütünlük sağlanmış olur? İşaretleyiniz.
- Cevap:
A) Edebî metinler de tarihî metinler de kurmacadır. ()
B) Şair ve yazarların biyografileri hazırlanırken tarihten yararlanılır. ()
C) Tarihçi, tarihin karanlıkta kalmış dönemlerini edebî eserlere bakarak aydınlatabilir. (✓)
Ç) Bir edebî eser incelenirken dönemin siyasi, sosyal olaylarını tarih kaynaklarından öğreniriz. ()
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 31 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.