10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 255
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 255 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 255
METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
Okuduğunuz metin, dergiden alınmış bir haber metnidir. Haberde, kitaplarla ilgili yapılan bir araştırmanın sonuçlarından söz edilmektedir.
Dergi; siyaset, edebiyat, bilim, teknik, ekonomi gibi konuları inceleyen ve belirli aralıklarla çıkan süreli yayın, bülten, mecmua demektir. Dergiler edebiyat, sanat, ekonomi, spor gibi türlere ayrılır. Dergilerde; derginin türüne göre araştırma, inceleme, makale, deneme vb. yazıların yanı sıra haber metinleri de yer alır. Dergilerde yer alan haber metni daha çok o derginin türü ile ilgili olur.
Dergilerde yer alan haber metinlerinin özellikleri şunlardır:
Genellikle açıklayıcı ve öyküleyici anlatım biçimi kullanılır.
Dosya niteliğinde haberlere yer verilebilir. Kimi zaman dergilerin özel ilgi alanlarına yönelik bir
haberle ilgili özel sayılar çıkardıkları da görülür.
Gazete haberlerinde olduğu gibi dergilerde de haber içeriği görseller, belgeler ve sayısal verilerle desteklenir.
“Zaman kısıtlılığı” yoktur. Bu nedenle dergi haber metinleri, gazete ve radyo haber metinlerinden farklıdır. Dergiler, haber metninde gazetelere göre daha fazla “bilgilendirici” içeriğe yer verir. Haberleri, gazete ve televizyonların ele aldığı biçimin dışında farklı yönleriyle anlatır ve açıklar.
METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME
Soru: 1) Okuduğunuz haber metninde geçen “teşvik etmek” ve “analiz etmek” kelime gruplarının anlamlarını cümlenin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizi Türk Dil Kurumunun Güncel Türkçe Sözlük’ünden kontrol ediniz. “Teşvik etmek” ve “analiz etmek” kelime gruplarının geçtiği birer cümle kurunuz. Kurduğunuz cümleleri aşağıda boş bırakılan yere yazınız.
- Cevap:
teşvik etmek
- teşvik etmek (tahminim): bir kişinin bir işi yapması için istekli hale getirmek.
- teşvik etmek (TDK Sözlük): özendirmek, isteklendirmek.
analiz etmek
- analiz etmek (tahminim): bir iş, durum ya da nesne hakkında derin düşünmek.
- analiz etmek (TDK Sözlük): çözümlemek, değerlendirmek.
Soru: 2) Metnin konusundan hareketle metnin yazılış amacı nedir?
- Cevap: Metnin yazılış amacı, kitaplarla dolu evlerin çocuklar üzerindeki uzun vadeli olumlu etkilerini vurgulamak ve okuma alışkanlığının bilişsel gelişime katkılarını bilimsel verilerle açıklamaktır.
Soru: 3) Okuduğunuz metnin ana düşüncesini belirleyiniz. Ana düşünceyi geliştirmek için hangi yöntemler kullanılmıştır? Açıklayınız.
- Cevap: Metnin ana düşüncesi, kitaplarla büyüyen çocukların bilişsel olarak daha avantajlı olduklarıdır. Ana düşünceyi geliştirmek için bilimsel araştırma sonuçları, istatistiksel veriler ve uzman görüşleri kullanılmıştır.
Soru: 4) Metinde ne tür araştırmalara yer verilmiştir? Söyleyiniz.
- Cevap: Metinde, Avrupa’da yapılan bir sağlık, yaşlanma ve emeklilik anketi gibi bilimsel araştırmalara yer verilmiştir. Ayrıca bilişsel test sonuçları değerlendirilmiştir.
Soru: 5a) Okuduğunuz metnin başlığına göre aşağıdaki soruları cevaplayınız. Başlık metnin içeriğini yansıtıyor mu? Niçin?
- Cevap: Başlık metnin içeriğini yansıtmaktadır çünkü kitaplarla dolu evlerin faydaları vurgulanmaktadır.
Soru: b) Haberi siz yazsaydınız habere nasıl bir başlık verirdiniz? Söyleyiniz.
- Cevap: Habere “Kitaplar Çocukların Geleceğini Şekillendiriyor” başlığını verirdim.
Soru: c) Metnin başlığını, verdiği millî ve evrensel mesajlar bakımından değerlendiriniz.
- Cevap: Başlık evrensel bir mesaj taşır; kitap okuma alışkanlığı toplumların kültürel gelişimini ve bireylerin bilişsel gücünü artırır.
Soru: 6) Metinde yazar ve anlatıcı aynı kişi midir? Metinden örneklerle açıklayınız.
- Cevap: Yazar ve anlatıcı aynı kişidir. Metinde kurgu bir anlatıcı yoktur. “Önceki araştırmalar, evlerinde büyük kütüphaneleri olan çocukların okulda ve sonraki kariyerlerinde daha başarılı olma ihtimallerinin daha yüksek olduğunu bulmuştu.” cümlesindeki gibi.
Soru: 7) Haber metninde anlatılanları inandırıcı buldunuz mu? Niçin?
- Cevap: Evet, inandırıcı buldum çünkü bilimsel verilere ve uzmanların görüşlerine dayandırılmıştır.
Soru: 8) Metinde 5N 1K kuralının bütün unsurlarına uyulmuş mudur? Tespitlerinizi boş bırakılan yere yazınız.
- Cevap:
Metinde 5N 1K kuralına büyük ölçüde uyulmuştur:
- Ne: Kitaplarla büyüyen çocukların avantajları
- Nerede: 16 Avrupa ülkesi
- Ne zaman: 2011-2013
- Neden: Zihindeki gerilemeyi önlemek
- Nasıl: Bilimsel testler ve anketlerle
- Kim: 65 yaş üstü kişiler
Soru: 9) Metinde dejeneratif, Alzheimer gibi terimlere yer verilmesi size metnin üslubu ile ilgili neler düşündürdü? Açıklayınız.
- Cevap: Dejeneratif ve Alzheimer gibi terimlerin kullanılması, metnin bilimsel bir üslup taşıdığını ve uzman görüşlerine dayandığını göstermektedir.
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 255 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum