10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 247
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 247 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 247
Soru: 24) Mehmet Akif’i iki yıl uzaktan tanıdım: Sabahlan Beylerbeyi iskelesinden vapura beraber binerdik. O, Darülfünun şerh-i mütûn Profesörü Ferit Kam’la yan yana otururdu. Bazı üç kişi olurdular: Meşhur Şeyh Muhsin-i Fani, Hüseyin Kazım Bey de katılırdı aralarına … Ben, uzak düşmemeğe çalışır, karşılarında bir yere ilişirdim. Köprüye kadar kendi dünyaları içinde ne tatlı, ne özlü konuşurlardı. Elimde kitap, ama tek sahife çevirmeden, tek satır okumadan bütün uyanıklığımla onları dinlerdim. “Güzeller mihriban olmaz hemen yalvarı görsünler!” mısraındaki “yalvaf’ın “yalvarmak” anlamına gelmediğini, bir paranın adı olduğunu, yine böyle bir sabah yolculuğunda üstad Ferit Kam merhumdan duymuştum. Bu parça ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerin hangisi yanlıştır?
A) Öyküleyici anlatım kullanılmıştır.
B) Anlatıcı, birinci tekil kişidir.
C) Akıcı bir dil kullanılmıştır.
D) Alıntı ifadelere yer verilmiştir.
E) Görme ve işitme duyularından yararlanılmıştır.
- Cevap: E
Soru: 25) (I) Hayatın asıl zevklerinden biri de hatırlamak, mütemadi oluş hâlindeki dünyaya bakmayıp içimizdeki oluş âlemini seyretmek zevki değil midir?… (II) Yaşadığımızı onunla anlıyoruz; her saadet de her felâket de ancak biz onları içimizden seyredince, yani bizden uzaklaşmağa, bizim gönlümüzün zenginliğini, asıl hayatımızı kurmuyor mu? (III) Hayat hatıralardan ibarettir; hatta ümitler, gelecek günlerden beklediklerimiz de birer hatıradır: (IV) Geçmişte değil, gelecekte birer hatıra. (V) Biz onları anarız, hatırlarız, onlarda eski günleri gördüğümüz gibi görürüz, onlar da çoğu zihnimizden gelecek değil, geçmişin kisvesi ile “edeceğim, olacağım” diye değil, “ettim, oldum” diye geçer. Yukarıda numaralanmış cümlelerin hangisi parçanın ana düşüncesi olmaya en uygundur?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V
- Cevap: C
Soru: 26) Hızla açılan kapıdan içeri girişi, hayır, girişi değil, atılışı hâlâ gözümün önündedir. Aşağıdakilerin hangisi bu cümleyle yüklemin türü bakımından özdeş değildir?
A) Ömer Seyfettin, sadece bir yazar, bir hikâyeci değildir.
B) Kimin gösterecek, teşhir edecek fikri yoksa onları çok kullanır.
C) Ben, çalışmamda devam edecek tenha bir köşeye muhtacım.
D) İnanışlarında çok ciddi olan Ömer, dostluklarında çok şakacıydı.
E) Ömer’in hikâyeciliği Türk edebiyatında bir çağ başlangıcıdır.
- Cevap: B
Soru: 27) Onu, biraz huysuz ( ) biraz hırçın, biraz ağulu yapan, mizacından çok talihiydi ( ) Arkadaşlarının hepsi bir şey olmuştu ( ) Kimi vekildi, kimi mebustu, kimi elçi ( ) O, mülkiye mektebinde, çok sevilen, az maaşlı bir Fransızca hocasıydı sadece ( ) Bu parçada yay ayraçla belirtilen yerlere aşağıdakilerin hangisinde verilen noktalama işaretleri sırasıyla getirilmelidir?
A) (,) (.) (:) (…) (.)
B) (,) (;) (,) (.) (.)
C) (;) (,) (.) (.) (!)
D) (,) (.) (,) (…) (.)
E) (,) (;) (;) (.) (…)
- Cevap: A
Soru: 28) Aşağıdakilerden hangisi anı ile günlüğün ortak özelliklerinden biridir?
A) Üzerinden belirli bir zaman geçtikten sonra yazılması
B) Yazarın sadece başından geçen olayları anlatması
C) Yaşanan ya da tanık olunan olayların günü gününe yazılarak oluşturulması
D) Olayın geçtiği tarihi ve mekânı sol üst köşede belirtmeleri
E) Kurgu değil, yaşanılan olayların anlatılması
- Cevap: E
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 247 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.