10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 246
“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 246 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 246
Soru: 17) Metinde geçen “Doğduğunuz gün, talihin eli, beşiğinizin üstüne bir yıldız asmıştır.” cümlesinde yazarın anlatmak istediği nedir?
- Cevap:
Soru: 18) Metnin dilini göz önünde bulundurarak metnin yazıldığı dönem ile ilgili çıkarımlarda bulununuz.
- Cevap:
Soru: 19) Metin farklı bir bakış açısıyla yazılmış olsaydı Reşat Nuri nasıl anlatılırdı?
- Cevap:
Soru: 20) Metnin yazılış amacını, metinde verilen bilgi ve yorumları belirleyiniz.
- Cevap:
Soru: 21) Metinde geçen betimleyici ifadelerin metne katkısını yazınız.
- Cevap:
Soru: 22) Anılara güvendiğimi söyleyemem. Bir olayı iki ayrı kişinin anılarında okuyun, anlatılanların birbirini tutmadığını görürsünüz. Kimi değiştirerek, gönlüne göre anlatır, süsler, tatlılaştırır, kimi işine geldiği gibi anlatır, kendine yontar, kimi yanlış yorumlar yapar. Çok nesnel davranmak isteyenler bile birtakım şeyleri unutmuş olabilirler. Unutur, sonra anımsamak için kendinizi zorlar, bir şeyler çıkarırsınız. Bu kez onlar kafanıza yerleşir, başkaları öyle olmadığını söyleseler de, direnirsiniz. Çok iyi anımsıyorsunuzdur, her şey gözünüzün önündedir, kendinize mi güveneceksiniz, onlara mı!… Bu parçadaki altı çizili deyim ile anlatılmak istenen aşağıdakilerin hangisidir?
A) Bir olayı ya da durumu yanlış yorumlamak.
B) Bir olayı süsleyerek anlatmak.
C) Bir olayı değiştirerek anlatmak.
D) Bir anıyı anlatırken nesnel davranmak.
E) Bir olayı işine geldiği gibi anlatmak.
- Cevap: E
Soru: 23) Bir gün ziyaretçilerden biri, tezgah başında bizimle çene çalan Edip’e (Cansever) baktı uzun uzun. Sanırım “Bir yerlerden gözüm ısırıyor.” diye düşündü. Döndü, sergiyi dolaştı bir daha. Edip’in fotoğrafının önünde durdu. Fotoğrafa baktı. Başını çevirdi, Edip’e baktı. Bir daha fotoğrafa baktı. Sonra Edip’in son şiir kitabını, Petrol’ü aldı. Yanımıza geldi. Edip’e kitabını imzalattı. Gitti. Bir süre sonra, alı al moru mor, döndü. Kitabı bize uzattı.“ Affedersiniz,” dedi. “Bu kitabı değiştirebilir miyim? Ben bunu petrol hakkında bir kitap sanmıştım. Meğer hikâyeymiş!”.
I. Görsel unsurlar kullanıldığına
II. Sade ve açık bir anlatımı olduğuna
III. Yaşanılan anı değil geçmişi konu aldığına
IV Görme ve işitme duyularından yararlandığına
V Öyküleyici anlatım kullanıldığına
Bu parçadan anı türüyle ilgili yukarıdaki numaralanmış tespitlerin hangisine ulaşılamaz?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V
- Cevap: A
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 246 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.