
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 230


“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 230 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 230
Soru: 21) Kavuklu pazarda gezici kahveci Bodos’la konuşurken güçlü bir rüzgâr çıkar, o da gözleri kapalı, kahvecinin çadırına sanlıp ayakları yerden kesilir, bir bakar ki Fatih üzerinde uçmaktadır. Kavuklu pabucunu kuşağının arkasına sıkıştırarak dümen yapar. Sonra bir lahananın içine düşer, lahana öyle büyüktür ki herkes seyre gelir; sonra birisi lahanayı satın alır, evinde ocağa koyup pişirmeye başlar, sıcağa dayanamayan Kavuklu lahananın içinden fırlar, Arap aşçı korkup “Yangın var!” diye bağırmaya başlar. Kavuklu, dışarıdaki bekçinin “Yangın var!” bağırtısıyla uyanır. Bu parça orta oyununun bir bölümünü özetlemektedir. Özetlenen bölüm aşağıdaki hangi seçenekte verilmiştir?
A) Arzbar
B) Bitiş
C) Muhavere
D) Mukaddime
E) Tekerleme
- Cevap: E
Soru: 22) Her kusurla beraber şunu itiraf edeyim: Duhter-i Hindu yazılışında tiyatro kuralıyla uygulama kabul etmez, seyircilerden bazısının ayrıntılı ayrıntılı konuşmaları hele oyun sahnesinde büsbütün gariplik doğurur. Bunun sebebi, emelim hayali anlatmak olduğundan, yazılışı sırasında oyun sahnesine konulup konulmayacağını düşünmediğimle beraber düşüncelerimin düzeyini tiyatro aktörlerinin söyleyiş kasveti derecesine indirmediğimdendir. Bu parça Abdülhak Hâmid Tarhan’ın Duhter-i Hindu tiyatrosunun ön sözünden alınmıştır. Parçaya göre aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?
A) Yazar tiyatro oyunlarını okunması için yazmıştır.
B) Eserlerinin tiyatro tekniğine uygun olmadığını kabul eder.
C) Tiyatro yazmadaki amacı hayali olayları anlatmaktır.
D) Oyuncuların tiyatroculuk yeteneğini göz önünde tutar.
E) Abdülhak Hâm
- Cevap: D
Soru: 23) Aşağıdaki tabloda, öğretmenin Karagöz oyunuyla ilgili sorduğu sorulara öğrencilerin verdikleri cevaplar vardır. Buna göre hangi öğrenci Karagöz oyunu ile ilgili yanlış cevap vermiştir?
A) Ayla
B) Emir
C) Gül
D) Kayra
E) Mert
- Cevap: C
Soru: 24) Meddahlık geleneğinin ulaştığı son merhalede sunulan gösterimler seyirlik sanat ve hikâyecilik yönü ile dikkat çeker. Yüksekçe bir yerde sandalyesine oturan meddahın başlıca iki aksesuarı vardır: mendil ve değnek. Meddahlık, hikâye anlatma sırasında boynunda asılı bulunan mendili bazı taklitlerin gerçekleşmesinde kullanır. Kadın taklitlerinde başına örterek, bazı seslerin çıkarılmasında ise ağzına kapatarak canlandırma yoluna gider. Ayrıca dinlenme esnasında mendiliyle terini siler. Meddahın hikâye anlatırken ya da taklit yaparken yanında taşıdığı değnek ise döşemeye vurup oyunun başladığını haber vermek, kapının çalındığını bildirmek vb. çeşitli sesleri çıkarmak için kullanıldığı gibi gerektiğinde meddahın sazı, süpürgesi, tüfeği olarak da kullanılır. Bazı meddahlar hikâyeye başlamadan önce ellerindeki değneği üç kez yere vurma veya değneği yere atmayı bir alışkanlık haline getirmişlerdir. Bu parçaya göre meddahla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Meddahlık bir geleneğe bağlı devam eder.
B) Meddahlık sadece hikâye anlatma geleneğine dayanır.
C) Meddahın mendil ve değnek olmak üzere iki aksesuarı vardır.
D) Meddah, taklit yaparak hikâyelerini anlatır.
E) Meddah mendili ve değneği çeşitli amaçlar için kullanır.
- Cevap: B
10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 230 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.